Bir özel eğitim merkezinde kurum müdürü olarak görev yapan Psikolog Çiğdem Çetinkaya Yılmaz, yeni doğum gerçekleştirmiş kadınların içinde bulunduğu lohusalık sürecinde oluşabilecek olumsuzluklara karşı hem annelere hem de yakınlarına uyarılar yaparak bazı tavsiyelerde bulundu.
ANNE NEDEN ÇOCUĞUNU REDDEDER?
Yılmaz; lohusalık döneminin zor bir süreç olduğunu, toplumda anneliğin kutsallaştırılmasından dolayı lohusa olan anneye bazı yükler yüklendiğini belirterek “Her anne, doğar doğmaz çocuğunu kabullenemez. Değişen hayatına uyum sağlamakta zorlanabilir. Bu durum hiçbir anneyi ‘kötü anne’ yapmaz. Bu bir süreçtir. Anne yeni hayatına ve yeni kimliğine alışmaya çalışırken zorlanabilir. Bunu anlayışlı karşılamalı, annenin bu sebeple suçlu hissetmesine engel olunmalıdır” dedi.
“BİRÇOK ANNE, YAŞADIĞININ BİR SORUN OLDUĞUNU DÜŞÜNMEZ”
“Tüm bunlar anne üzerinde baskı oluşturduktan sonra anne eğer yeterli desteği görmezse ‘postpartum depresyon’ dediğimiz süreç başlayabilir” diyen Yılmaz, bilgilendirmelerine şöyle devam etti: “Postpartum depresyon aslında toplumumuzda da yaygın görülür fakat birçok anne, yaşadığının bir sorun olduğunu bile düşünmez. Çünkü o bir annedir ve bebeğine karşı asla olumsuz duygular hissedemez(!) Postpartum depresyon, annenin doğum sonrasında geçirdiği depresyon sürecine denir. Doğumdan sonraki ilk 3 ay içinde yoğun görülse de 1 yıl içerisinde de görülme ihtimali vardır. Bu sebeple doğumdan sonraki 1 yıl önem taşır.”
POSTPARTUM DEPRESYON BELİRTİLERİ
Çiğdem Çetinkaya Yılmaz; belirtilerin depresyon belirtileri ile benzerlik gösterdiğini fakat buna ek olarak bebeğe karşı ilgisizlik veya aşırı ilgi, diğer insanların bebeğe zarar vereceğine dair obsesif düşünceler, kontrol edilemeyen ağlamalar, bebeği emzirmek istememe gibi biçimlerde de ortaya çıkabileceğinden bahsetti. Yılmaz, “Eğer annede bu ve buna benzer belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir hekim desteği alınmalıdır. Müdahale edilmediği takdirde anne daha çok zorlanır. Çünkü toplum olarak doğum yapan kadınların ‘mutlu anneler’ olması beklenir ancak kendini mutlu hissetmeyen anneler daha da suçluluk duyar. Depresyon, müdahale edilmedikçe artarak devam eder” şeklinde konuştu.