Almanya’da 60 milyonu aşkın seçmen, Federal Meclis üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Seçimde yaklaşık 1 milyon Türkiye kökenli Alman vatandaşı da oy kullandı. Aşırı sağın yükselmesinden duyulan endişe seçim sürecinde ön plana çıktı.
KOALİSYON HÜKÜMETİ KURULACAK
Seçim sonuçlarına göre, Hristiyan Birlik Partisi (CDU/CSU) yüzde 29 ile en yüksek oyu aldı. Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) yüzde 19,6, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 16, Yeşiller yüzde 13,3, Sol Parti Die Linke yüzde 8,5, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 4,9, BSW yüzde 4,7 oy aldı.
Bu sonuçlara göre, yeni hükümetin bir koalisyon ile kurulması bekleniyor. CDU/CSU ile SPD arasında müzakereler sürerken, SPD lideri Olaf Scholz’un çekilmesi durumunda CDU/CSU, Yeşiller ve Sol Parti’nin yer aldığı üçlü koalisyon ihtimali de gündemde.
"SİYASİ DENGELER DEĞİŞİYOR"
Almanya Türk Toplumu (TGD) Eş Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, seçimlerin siyasi dengeleri değiştirdiğine dikkat çekerek, “Artık Almanya’yı yöneten partiler yüzde 30’un altına düştü. Sağ partiler ise yükselişte. Türkiye kökenli Alman vatandaşlarının katılımı bu seçimde yüzde 84’e kadar ulaştı” dedi.
Sofuoğlu, çifte vatandaşlık yasasının geleceğiyle ilgili endişelere de vurgu yaparak, “Sosyal Demokrat Parti ile kurulacak hükümette çifte vatandaşlığın devam edeceği düşünülse de mevcut yasanın geri alınabileceği konuşuluyor” ifadelerini kullandı.
"GÖÇMENLER ALMANYA'YA ZENGİNLİK KATIYOR"
Nürnberg Metropol Toplumu eski Başkanı Bülent Bayraktar, yeni vatandaşlık yasası sayesinde Alman vatandaşlığına geçtiğini belirterek, “Bugün büyük bir heyecanla oy kullandım. Geçmiş seçimlerde her 5 Türkiye kökenliden yalnızca 1’i oy kullanıyordu. Kullanılmayan her oy, aşırı sağcı AfD gibi partilere güç kazandırıyor” dedi.