Günlük yaşam içerisinde arkadaş ortamlarında veya romantik ilişkilerde, iş yerlerinde, ağız kokusu olan bireyler, sosyal izolasyona itilebilmektedir. Bu sorun çoğunlukla psikolojik sağlık üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkararak anksiyete, depresyon gibi hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Bunların yanı sıra ağız kokusunun altında yatan tıbbi problemlerin de muhakkak araştırılması gerekmektedir.
AĞIZ KOKUSUNUN OLUŞUMUNA NEDEN OLAN ETKENLER
Diş Hekimi Havva Kurt Yıldırım, ağız kokusunun, ağız içinde yer alan dokuların rahatsızlıkları veya bu bölgeyi etkileyen koşullarla ilişkili olabileceğini dile getirdi.
Yıldırım, konuya ilişkin değerlendirmelerini şu ifadelerle aktardı: “Bunun yanında ağız boşluğu, burun boşluğu, geniz, yutakla birlikte sindirim yolları ve gırtlakla beraber solunum yollarıyla ilişkili olduğu için bu bölgeleri ilgilendiren sorunlarda da ağız kokusu ortaya çıkabilir.
“KRONİK HASTALIKLAR DA AĞIZ KOKUSU YAPABİLİR”
“Bazı gıdalar, sigara, yetersiz ağız hijyeni, uzun süreli açlık, ağız kuruluğu, enfeksiyonlar, solunum yolu veya mide rahatsızlığı, kullanılan bazı ilaçlar, diyabet gibi kronik hastalıklar da ağız kokusu yapabilir” diyen Yıldırım, açıklamalarına şunları ekledi: “Ağız kokusu tedavisinde, altta yatan neden iyi belirlenmeli ve bu nedene bağlı uygun tedavi uygulanmalıdır.”