Avrupa Birliği'nin (AB) uyuşturucu izleme ajansı Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction - EMCDDA), uyuşturucuya erişimin kolaylaştığına ve giderek karmaşıklaşan ticarileşme modellerine işaret eden raporunda, Avrupa'da uyuşturucuyla ilgili durumun, en iyi "her yerde, her şey, herkes" şeklinde tanımlanabileceği ifade edildi.
EMCDDA Direktörü Alexis Goosdeel raporun sunumunu yaparken, yasadışı uyuşturucu kullanımının etkisinin artık toplumun hemen her yerinde görüldüğünü belirtti ve "AB topraklarında hiç bu kadar çok uyuşturucu bulunmamış ya da üretilmemişti" ifadelerini kullandı.
HAYATLARINDA BİR KEZ ESRAR KULLANANLARIN SAYISI 85.4 MİLYON
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin raporuna göre, geçtiğimiz yıl AB'de 22 milyon kişinin esrar, 4 milyon kişinin kokain ve yaklaşık 3 milyon kişinin de MDMA (ekstazi) hapları kullandığı belirtilmiştir. 2024 raporu, hayatlarının bir döneminde esrar kullananların sayısının 85.4 milyon olduğunu gösterirken, bu rakamın 2022'de 78.6 milyon olduğu kaydedilmiştir. Kokain kullananların sayısı 14.4 milyondan 15.4 milyona, MDMA kullananların sayısı ise 10.6 milyondan 12.3 milyona yükselmiştir.
Merkez, AB ilaç pazarının artık daha geniş bir madde yelpazesine sahip olduğunu ve bu maddelerin genellikle yüksek etki gücü veya saflıkta, yeni formlar, karışımlar veya kombinasyonlar şeklinde mevcut olduğunu belirtmiştir. Bu yeni maddelerle ilgili hem kullanıcıların hem de bilim dünyasının bilgisinin sınırlı olması, halk sağlığı açısından ciddi riskler doğuruyor.
EMCDDA, 2023 yılı sonu itibariyle 950'den fazla yeni psikoaktif maddeyi takip ettiklerini ve bunlardan 26'sının Avrupa'da 2023 yılında ilk kez kullanıldığını bildirmiştir. Birden fazla psikoaktif maddeyi aynı anda veya birbiri ardına kullanmanın sağlık açısından büyük bir risk oluşturduğu vurgulanmıştır. Bu tür kombinasyonlar, sağlık sorunlarını artırabilir ve tıbbi tedavileri zorlaştırabilir.
ENJEKSİYON YÖNTEMLİ KULLANIM DAHA ÖLÜMCÜL
Ajans raporunda, uyuşturucuları enjeksiyon yoluyla kullanan bağımlıların, kan yoluyla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma veya aşırı dozda uyuşturucudan ölme gibi riskler açısından, diğer kullanım şekillerine göre daha büyük risk altında olduğu da belirtilmiştir.
Avrupa'da uyuşturucu enjekte etme pratiği, mevcut sağlık sorunlarını artırabilir ve apse, septisemi (bakterilerin kana bulaşarak enfeksiyon yayılması) ve sinir hasarı gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu tür kullanımın Avrupa genelinde azaldığı ancak uyuşturucu kullanımının neden olduğu akut ve kronik sağlık zararlarının önemli bir kısmını oluşturduğu bilinmektedir.
Uyuşturucu enjekte eden bireyler aynı zamanda, uyuşturucu kullanım malzemelerini paylaşarak viral hepatit B ve C ile HIV gibi enfeksiyonlara yakalanma riskiyle karşı karşıyadırlar.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), steril enjeksiyon ekipmanlarının daha geniş çapta temin edilmesini ve uyuşturucu enjekte eden bireylere yönelik etkili ve kapsamlı müdahalelerin sağlanmasını tavsiye etmektedir.
Raporda ayrıca, "Uyuşturucu kullanan bireylerle yargılayıcı olmayan bir yaklaşımla çalışmak esastır" ifadelerine yer verilmiştir. AB uyuşturucu ajansı, uyuşturucu kullanımının halk sağlığı üzerindeki yükünü değerlendirirken, maddenin özellikleri yanı sıra bireysel kırılganlık ve uyuşturucu kullanımının sosyal bağlamının da önemli ikincil faktörler olduğunu vurgulamıştır.
87 MİLYON KİŞİ YAŞAMLARI BOYUNCA EN AZ BİR KEZ UYUŞTURUCU KULLANDI
AB verilerine göre, 87 milyon yetişkin yaşamları boyunca en az bir kez yasadışı uyuşturucu kullanmıştır.