Emekli aylıklarının düşüklüğü vatandaşların alım gücünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sosyal medyada da 2000 yılı öncesinde uygulanan sistemin emekliler açısından daha faydalı olduğu gündemde. Konuyla ilgili olarak Türkiye Emekliler Derneği Ar-Ge Müdürü Namık Tan TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.
“KÖK AYLIKLARIN EN DÜŞÜĞÜ 14 BİN LİRA OLACAKKEN 12 BİN 500 LİRA”
Tan, “2000 yılı öncesinde uygulanan sistem, emekli aylıklarını koruyan bir sistemdi. 2000 yılından bu yana emekli aylıkları düşük. Bugün kök aylıkların en düşüğü 14 bin lira olacakken 12 bin 500 lira. Yani daha da düşük olacaktı çünkü asgari ücretin yüzde 35’ini uyguluyorlar” dedi.
“BU YÖNTEMLE PRİMİ YÜKSEK OLANLAR DA CEZALANDIRILIYOR”
Ekonomik krizden dolayı en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olduğunu ifade eden Tan, “Bu hem primi yüksek olanları cezalandırıyor hem de primi düşük olanların kök aylığı asgari ücretin yüzde 70’i olsaydı daha fazla olacaktı, onlara da yararlı olmuyor” şeklinde konuştu.
“YÖNTEM KÖKTEN DEĞİŞTİRİLDİ”
Tan, emekli aylığının hesaplanmasıyla ilgili bilgiler vererek “2000 yılı öncesiyle 2000 yılı sonrası sistem taban tabana zıt, yöntem kökten değiştirildi. 2000 yılı öncesi dönemde gösterge çarpı katsayıyla birlikte en düşük prim esas kazancı oluyordu. Bununla birlikte o dönemde brüt asgari ücretin üzerinde prim ödeniyordu” dedi.
“EMEKLİ AYLIKLARI YARI YARIYA DÜŞÜK”
2000 yılı sonrası döneme geldiklerinde gösterge sisteminin terk edildiğini belirten Tan “Bütün yılların ortalaması alınarak kazançlar hesaplandı ona göre aylık bağlandı. Aylık bağlama oranları da azaldı ve bu ikisi bir araya gelince 2000 yılı öncesi aylıkların kazancına göre bugün yarı yarıya düşürüldü” ifadelerini kullandı.