Her yıl yaklaşık yarım milyon insan, bu ölümcül bakteriye yakalanarak hayatını kaybediyor. Pseudomonas aeruginosa, jet yakıtı ve saf su gibi zorlu ortamlarda bile hayatta kalabilme yeteneğine sahiptir ve hastane koşullarında da ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

Bu sinsi bakteri, savunma mekanizmalarını aşarak hatta en steril alanlara bile nüfuz edebilme yeteneğine sahiptir. Doğada oldukça yaygın olan bu mikroorganizma, insan sağlığı için büyük tehlike oluşturabildiği gibi antibiyotiklere karşı dirençli olması nedeniyle de tedavi edilmesi zor enfeksiyonlara sebep olabilir.

“Kentsel dönüşüm değil, kentsel bozuşum” “Kentsel dönüşüm değil, kentsel bozuşum”

596 VİRÜS TÜRÜ TESPİT EDİLDİ

Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, dünya genelinde insanlar, hayvanlar ve çevre kaynaklarından binlerce Pseudomonas aeruginosa örneği topladı ve bu bakteri ile ilişkili 596 farklı virüs türü tespit etti. Bu virüs türlerinin son 200 yılda hızla evrimleştiği ve ciddi enfeksiyonlara yol açtığı belirlendi.

Özellikle kistik fibrozis ve bronşektazi gibi hastalıkları olan kişiler ile hastane ortamında tedavi görenler, Pseudomonas aeruginosa'ya karşı daha hassas durumdadır. Bu bilgiler, daha etkili tarama yöntemleri ve karantina önlemlerinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Muhabir: Elif Aybike Demir