Araştırmacılar, düşük maliyetli elektrikli bandajlar geliştirerek kronik yaraların iyileşme sürecini hızlandırmayı başardı. Bu yeni teknoloji sayesinde, geleneksel pansuman yöntemleriyle tedavi edilen yaralara göre yüzde 30 daha hızlı iyileşme sağlanabiliyor.
Elektrikli bandajlar, su ile temas ettiklerinde elektrik üretebilen elektrotlar içeriyor. Yaranın yüzeyine uygulandığında, bir damla su eklenerek aktive ediliyor ve birkaç saat boyunca sürekli bir elektrik alanı üretiyor. Bilimsel çalışmalar, bu elektrik alanının kronik yaralarda iyileşmeyi desteklediğini ve hızlandırdığını doğruluyor.
Özellikle diyabet hastalarının evde kullanımı için pratik ve ekonomik bir seçenek olan bu teknoloji, daha pahalı tedavilere alternatif olarak sunulmaya hazırlanıyor.
İŞLEYİŞİ ÇOK BASİT
Çalışmanın eş yazarı ve Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi'nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği bölümünde yardımcı doçent olan Amay Bandodkar, "Buradaki amacımız, kronik yaraları olan hastalarda iyileşmeyi hızlandıran çok daha az maliyetli bir teknoloji geliştirmekti. Ayrıca teknolojinin hastaların yalnızca klinik ortamlarda alabileceği bir şey olmaktan ziyade, insanların evde kullanabileceği kadar kolay olmasını amaçladık" ifadelerini kullandı.
Çalışmanın ortak birinci yazarı ve NC State Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan Rajaram Kaveti ise, "Bu elektrik alanı kritik öneme sahip, çünkü elektrik alanlarının kronik yaralarda iyileşmeyi hızlandırdığı iyi biliniyor. Elektrotlar, bandajla birlikte bükülebilecek ve çoğunlukla derin ve düzensiz şekilli olan kronik yaraların yüzeyine uyum sağlayabilecek şekilde tasarlandı" diyerek bu buluşun önemine dikkat çekiyor.
Rajaram Kaveti
"Yaraları elektrikle uyararak hızlı yara kapanmasını sağlayan, suyla çalışan, elektronik olmayan pansumanlar" başlıklı makale 7 Ağustos'ta Science Advances dergisinde yayımlandı.
Çeviri: Haber Merkezi