Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında yeni gelişmeler ortaya çıktı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaşan yeni Adli Tıp raporu, Yazıcıoğlu’nun helikopterinin düştüğü olaya ilişkin soruşturmayı tamamen değiştirecek. Adli Tıp Genel Kurulu’nun 30 üyesi, “Kandaki karbondioksit oranı ölümden sonra da artar” beyanını bildiren 2011 tarihindeki ‘raporu’ oybirliği ile yalanladı. Hazırlanan yeni rapor suikast iddialarını güçlü hale getirdi.
25 Mart 2029’da helikopteri düşerek yaşamını yitiren Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu olayına ilişkin tıbbi belgeleri tekrar inceleyen Adli Tıp Kurumu, soruşturmayı kökten değiştirecek bir karar verdi. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine inceleme yapan Adli Tıp Genel Kurulu’nun en önemli tespiti “Kandaki karbondioksit oranı ölümden sonra da artar” beyanının yer aldığı 2011 tarihli Adli Tıp Raporu’nu tezkip etti. Rapor, Adli Tıp Genel Kurulu’nun 30 üyesi tarafından oy birliği ile imzalandı. Raporda “Ölüm sonrasında karboksihemoglobin oluşmaz (artmaz)” ifadesi yer aldı.
GÜNEŞ’İN YARDIM İSTEMESİ OLAYI AÇIĞA VERDİ
10 Haziran 2024 tarihinde yapılan yeni rapor ile, Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopterinin düşürülmüş olabileceği iddiaları güçleniyor. Helikopterin düşmesinin ardından 5-6 saat hayatta kalan ve telefon aracılığıyla yardım isteyen gazeteci İsmail Güneş’in kanında yüzde 27 oranında karboksihemoglobin tespiti yapılmıştı. Karboksihemoglobin geçen sürede düştüğü için oranın ilk dakikalarda yaklaşık yüzde 50 olduğu tahmini yapılıyordu. Bu ise, helikopterin düştüğü an yaşananlar ile uyum sağlamıyordu. Tıbbi anlamda kanında yüzde 50 oranında karboksihemoglobin bulunan kişinin şuurunu kaybetmesi, bayılması gerekiyor. Ancak kaza sonrası gerçekleştirilen otopside karbondioksit oranı en yüksek miktarda çıkan İsmail Güneş, yanında bulunanların aksine daha uzun süre hayatta kalmış, yardım isteyebilmişti.
YENİ RAPORU 30 ÜYE OY BİRLİĞİ İLE İMZALADI
2011’de hazırlanan tartışmalı raporda bu çelişki ve gazla zehirlenme iddiaları “Kandaki karboksihemoglobin oranı ölümden sonra da artabilir” ifadeleriyle yok edilmeye çalışılmıştı. Bu anlamda, o dönemin raporuna göre gaz oranı yüzde 50’den düşmemiş Güneş’in ölümünden sonra yüzde 27’ye yükselmişti. Adli Tıp Kurumu’nda 30 üyenin oy birliği ile imzaladığı son rapor, “Böyle bir şey tıbben mümkün değil" kanaatine vardı. Adli Tıp Genel Kurulu, Kimya İhtisas Dairesi’nde yapılan incelemeler sonucunda kanında yüzde 13,1 oranında karboksihemoglobin tespit edilen Muhsin Yazıcıoğlu için ise “Kişi (Yazıcıoğlu) ölüm öncesinde karbonmonoksit (CO) gazına maruz kalmıştır” beyanı bulunuyor.
HELİKOPTERE SİSTEM KURULMUŞ OLABİLİR
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gazın bu seviyeye ne zaman yükseldiği sorusuna Adli Tıp, şu şekilde yanıt veriyor: “Helikopterin kalkışı ile düşüşü arasında geçen 25 dakikalık sürede iddia edildiği gibi helikopter içerisinde kurulmuş bir sistemle. Ya da kaza sonrası helikopter kabine içerisine dolan dumana maruz kalınarak bu düzeye çıkabilir.”
Adli Tıp Genel Kurulu, konuya ilişkin olarak bu ikisi arasında tıbbi olarak ayrıma varılamadığını, konunun adli tahkikatla aydınlatılmasının daha uygun olacağını söylüyor. Bu açıklamasıyla kurul, Yazıcıoğlu ve beraberindekileri gazla zehirleyerek öldüren ölümüne sebep olan bir tertibat varsa bunu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve jandarmanın tespit etmesi gerektiğini ifade ediyor.