TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısına Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Servet Gül, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Gazi Güçlütürk ve Avukat Dr. Ali Göksu sunumlarıyla katıldı. Toplantının açılışında konuşan Komisyon Başkanı Dönmez, komisyonun 3 aylık süresinin 12 Nisan'da dolacağını belirterek, bir aylık süre uzatımı için başvuru yapılacağını duyurdu.

YAPAY ZEKANIN ADALET SİSTEMİNDEKİ ROLÜ ANLATILDI

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Servet Gül, yapay zekanın adalet sisteminde kullanımının hız ve verimlilik açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Gül, büyük veri analizleriyle hukuki öngörülebilirliğin artırıldığını ve 2020 yılında kurulan Büyük Veri ve Yapay Zeka Uygulamaları Şubesi sayesinde ayda 3 milyon belgenin işlendiğini aktardı. Hakim ve savcıların iş yükünü azaltmaya yönelik projeler geliştirdiklerini belirten Gül, yapay zekanın karar süreçlerini desteklediğini, ancak nihai kararın yine insan tarafından verileceğini ifade etti.

CBS ÖRGÜT TAHMİN PROJESİ TANITILDI

Servet Gül, CBS Örgüt Tahmin Projesi ile terör örgütü bilgileri arasındaki eşleşmelerin yapay zeka tarafından yapıldığını ve insan kaynaklı hataların önüne geçildiğini söyledi. Proje sayesinde adli istatistik verilerinin doğruluk oranının arttığını belirtti.

ÇAKIRÖZER: “YAPAY ZEKA KULLANILMALI, KULLANILMAMASI SORUN”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’deki en büyük sorunun yapay zekanın kullanılmaması olduğunu belirtti. Çakırözer, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılan öğrencilerin tutuklanmasını yapay zekaya sorduğunda, yapay zekanın tutuklamaların orantısız olduğunu belirttiğini ifade etti. Ayrıca bilirkişilik sisteminde yaşanan tartışmalara değinen Çakırözer, adalet süreçlerinde yapay zeka destekli objektifliğin önemine dikkat çekti.

TÜRKEŞ TAŞ: “YAPAY ZEKA HANGİ HUKUKU BAZ ALACAK?”

İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, Türkiye’deki yargı bağımsızlığına ilişkin endişelerini dile getirerek, yapay zekanın hangi hukuk normlarına göre eğitileceğinin belirsiz olduğunu vurguladı. Türkeş Taş, siyasi söylemlerin yargı üzerinde etkili olduğunu ve bu durumun yapay zeka uygulamalarında hangi esaslara dayanılacağı konusunda soru işaretleri oluşturduğunu söyledi.

GÜÇLÜTÜRK: “AB TÜZÜĞÜNÜ ALMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Gazi Güçlütürk, yapay zekanın hukuk sistemi içinde bağımsız bir şekilde işlemeyeceğini belirtti. Güçlütürk, Avrupa Birliği'nin yapay zeka tüzüğünü doğrudan Türkiye’ye uyarlamanın çözüm olmayacağını, yerel ihtiyaçlara göre özgün düzenlemeler yapılması gerektiğini savundu. Ayrıca, yapay zeka için yeni bir bakanlık kurulmasının şu aşamada uygun olmadığını, düzenleyici bir otorite oluşturulmasının daha doğru bir yaklaşım olacağını ifade etti.

GÖKSU: “YAPAY ZEKA HUKUKTA BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM YARATIYOR”

Avukat Dr. Ali Göksu, yapay zekanın hukuk alanında büyük bir değişim yarattığını ve hakikate ulaşma çabasında önemli bir araç haline geldiğini belirtti. Göksu, işçilik alacakları gibi konularda yapay zekanın yüzde yüze yakın bir başarı sağladığını, özellikle vergi ve rekabet hukukunda yapay zekanın etkisinin büyük olduğunu söyledi. Avukatlık ve mali danışmanlık sektörlerinde önümüzdeki 10 yılda ciddi bir küçülme beklendiğini de sözlerine ekledi.

DEEPFAKE KONUSUNDA UYARI

Sunumda deepfake teknolojisinin farklı ülkelerde kullanımına değinilmesi üzerine, CHP'li Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı kampanyası sürecinde Türkiye’de de deepfake videoların kullanıldığını ve buna rağmen hiçbir adli soruşturma başlatılmadığını hatırlattı.

Kaynak: ANKA