Yaklaşık 4 yıldır farklı sektörlerde bilgisayar mühendisliği yapan Elif Kuzucu ve Ali Rıza İlhan; yapay zekânın hayatlarımıza olan entegrasyonu ile Türkiye’deki durumunun yanı sıra meslekler üzerindeki mevcut ve potansiyel etkilerine yönelik değerlendirmeler yaptı.

YAPAY ZEKÂ, HAYATLARIMIZA NE DERECE ENTEGRE OLDU?

“Yapay zekâ, hayatımıza henüz tamamen entegre olmasa da süreci çok hızlı ilerliyor” diyen Kuzucu, “Mesela yakın zamanda yazılım geliştirme süreçlerimizde en büyük yardımcımız olmaya başladı. Bu hızda ilerlerse her alanda büyük desteklerini göreceğiz” şeklinde konuştu.

Kuzucu’nun görüşlerine ek olarak kendi fikirlerinden bahseden İlhan, “Yapay zekâ, bugün hayatımızın birçok alanına entegre olmuş durumda. Sağlık, ulaşım, eğitim, üretim ve hizmet sektörlerinde yapay zekâ kullanılıyor. Özellikle günlük yaşamda kullandığımız dijital asistanlar, öneri sistemleri ve otomatik süreçler, yapay zekânın ne kadar içimize işlediğini gösteriyor” dedi.

YAPAY ZEKÂNIN TÜRKİYE’DEKİ DURUMU

Yapay zekâ kapsamındaki gelişmelerin Türkiye’de hangi seviyede olduğu, süreç işleyişinde ülke olarak dünya geneline göre nasıl bir konumda bulunulduğu konularıyla ilgili de düşüncelerini anlatan Kuzucu, “Dünya geneline bakıldığında henüz o standartlara eriştiğimizi söyleyemeyiz belki ama ilginin çok yoğun olduğunu görüyorum. Alanımı öğrenen herkes ilk olarak yapay zekâya dair sorular soruyor. Özellikle yeni mezun arkadaşlar bu alanda ilerlemeye çok hevesli. Ülkemizdeki geleceği adına da oldukça umutluyum” ifadelerini kullandı.

İlhan ise bu kapsamdaki değerlendirmelerini şu sözlerle aktardı: “Ülkemizde yapay zekâ konusunda büyük adımlar atılıyor ancak dünya genelinde hâlâ gelişmekte olan bir süreç içerisindeyiz. Bu kıyaslamada nispeten geri kalmış olsak da büyük yatırımlar ve çalışmalar yapılıyor. Özellikle üniversiteler, büyük teknoloji şirketleri bu konuda çeşitli araştırmalar yürütüyor. Fakat bu alanda daha fazla bilgi ve kaynak aktarımı gerekli.”

YAPAY ZEKÂ, MESLEKLERİ NASIL ETKİLER?

Çok fazla insanın endişeleri arasında yer alan “Yapay zekâ, işimi elimden alır mı” korkusuna ilişkin Elif Kuzucu, “Yapay zekâ, birçok konuda insana ihtiyacı oldukça azaltıyor. Dediğim gibi takıldığım yerlerde yazacağım kod için bile ben de yapay zekâdan yardım alıyorum. Bazı süreçlerde tamamen insanın yerini alabilir ama insansız yürümeyecek pek çok yer olduğu kanaatindeyim. Belirli noktalarda insana ihtiyacı azaltıp hatta tamamen ortadan kaldıracaktır fakat paralelde insana ihtiyaç duyulacak başka alanlar açabilir. Endişeler tamamen yersiz diyemem, ya da ‘Yapay zekâ bizi ele geçiriyor’ şeklinde bir yorum yapamam. Yine de hepimizi dönüştüreceği, değiştireceği çok net” diye kaydetti.

“Yapay zekânın bazı meslekleri dönüştüreceği veya ortadan kaldıracağı kesin” cümlesiyle konuya giren Ali Rıza İlhan da sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bu dönüşüm, aynı zamanda yeni meslek alanları da yaratacak. Yapay zekâ, rutin işleri otomatikleştirerek insanlara daha yaratıcı ve stratejik alanlarda çalışma fırsatı verecek. Dönüşüme adapte olabilenler için büyük fırsatlar doğacak. Fakat bu süreçte eğitimin ve beceri gelişiminin de önemi çok büyük.”

Muhabir: Elif Aybike Demir