Dil uygulaması Duolingo CEO’su çalışanlarının yüzde 10'unun sözleşmesini yenilemediğini duyurdu. Forbes’in haberine göre CEO Luis von Ahn, bu kararına gerekçe olarak yapay zekanın bazı işlerin sonunu getireceğini bu yüzden otomatikleşmeye ayak uydurulması gerektiğini gösterdi. Peki Luis von Ahn’ın çalışanlar hakkındaki kararı doğru bir adım mı? Mühendis ve Yapay Zeka Araştırmacısı Buğra Ayan, konuyla ilgili TV Nota’ya değerlendirmelerde bulundu.

YAPAY ZEKA RADARI

Duolingo CEO’sunun yaptığı açıklamayı şirket yönetimi için makul bulan Ayan, ''Duolingo uygulaması dille ilgilli bir uygulama, yapay zeka da bir dil modeli olduğu için dille ilgili şirketlerin bunu radarına alması çok mantıklı bir hareket'' dedi. Şirketlerin yapay zekayı uygulamaya almasının aşama aşama gerçekleşeceğini söyleyen Ayan, ''Yapılan işler ne kadar mekanikliğe yakınsa o kadar hızlı yapay zeka ajanlarının radarına girecek, ne kadar mekaniklikten uzaksa radara daha geç takılacak'' dedi.

100 MİLYAR YAPAY ZEKA AJANI

Buğra Ayan, 2030 yılında dünya nüfusunun 8.5 milyar olacağını ve yaklaşık 100 milyar yapay zeka ajanının iş gücünün %92.2 sini oluştaracağını belirterek ''İçerisine çeşitli görevleri peşpeşe ya da paralel olarak yapabilen, birbiri ile haberleşen ve konuşan bir yazılım var. Bunlara yapay zeka ajanı deniliyor. Mesela bir yapay zeka ajanı sosyal medyayla ilgilenebilir, orada tarama yapabilir, sonuçlarını başka bir yapay zeka üzerinden mail atabilir. O da bununla alakalı haber yapıp yapmama konusunda karar verir. Başka bir ajan da tüm bunların çalışmasını denetleyebilir’’ ifadelerini kullandı.

Ayan, şirketlerin yapay zeka ajanlarıyla ilgili strateji oluşturmaları gerektiğinin önemini vurgulayarak ''Hali hazırda 6 binden fazla yapay zeka aracı kullanılıyor. Bu ajanları tasarlarken Facebook LLaMa (Large Language Model Meta Al) gibi modellerle internete bağlı olmadan çalıştırabildiğimiz gibi önemli gelişmelerin varlığı bilinmeli’’ dedi.

Muhabir: Şenay Güner