2023 yılında İzmir’de çıkan 195 orman yangınında toplam 4 bin 376 hektarlık alan zarar gördü. Bu yangınların en büyüklerinden biri 18 Temmuz’da Buca ilçesi Zafer Mahallesi'nde başlamıştı.

Saatte 26 kilometre hızla esen rüzgarın etkisiyle Gaziemir’in Sarnıç Mahallesi’ne kadar yayılan yangın, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 7 uçak, 15 helikopter, 39 arazöz, 10 su ikmal aracı, 4 iş makinesi ve 2 ilk müdahale ekibi olmak üzere toplam 256 personelin yoğun çalışmaları sonucunda ertesi gün kontrol altına alınmıştı.

Yangında, 570 hektarı orman olmak üzere toplamda 585,5 hektarlık alan zarar gördü.

YEŞİLLENDİRME ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Orman ekipleri, yanan alanları yeniden yeşillendirmek için hummalı bir çalışma başlattı. Öncelikle zarar gören ağaçlar bölgeden temizlenirken, toprak işleme çalışmaları da gerçekleştirildi. Doğal gençleştirme yöntemiyle alana tohum ekimi yapılırken, kızılçam, kara servi ve mavi servi gibi fidanların dikimine de başlandı.

Yangından etkilenen bölgede, 2024 yılının sonuna kadar tüm ağaçlandırma çalışmalarının tamamlanması planlanıyor. Uzmanlara göre, bölgenin tekrar eski haline dönmesi 10 ila 15 yıl sürecek.

‘110 HEKTARLIK ALANDA TOHUMLAMA YAPIYORUZ’

İzmir Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, ekiplerle birlikte fidan dikimi ve tohum ekimi yaparak çalışmaları yerinde inceledi. Yılmaz, yapılan çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

“Yangın sonrası orman alanlarında yapılan ağaçlandırma çalışmalarının son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir'de de zarar gören orman alanlarının ağaçlandırılması için çalışmalar devam ediyor. Mevzuata göre, yangından zarar gören ormanlık alanlar hiçbir şekilde başka amaçlarla kullanılamaz, yalnızca ağaçlandırılır. Bu bölge, 18 Temmuz 2024'teki yangında zarar gören alandır. Yangın sonrası bölgede etüt projeleri, rehabilitasyon ve ağaçlandırma çalışmaları hız kesmeden başladı. Yapılan tespitler sonucunda 110 hektarlık alanı doğal gençleştirme yöntemiyle yeniliyoruz. Geri kalan alanlarda ise toprak işleme ve fidan dikimi yöntemiyle ağaçlandırma yapıyoruz. Yıl sonuna kadar toplamda 750 bin fidan dikmeyi hedefliyoruz. Bu ayın sonunda 400 bin fidan toprakla buluşmuş olacak. Ayrıca 1 ton tohum ekerek, yangında zarar gören alanı yeniden doğaya kazandıracağız.”

‘HER YANGIN KÜÇÜK BİR KIVILCIMLA BAŞLAR’

Yılmaz, orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:

"Dünyada ve ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı. Bunun da yüzde 70’i ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor. Özellikle yaz aylarında, nem oranının düşük ve rüzgarın şiddetli olduğu günlerde ateş yakılmaması büyük önem taşıyor. Ormanlık alanların giriş ve çıkış noktalarında, piknik alanlarında ve yakın bölgelerde mangal yakılmamalı, sigara içilmemeli. Unutmayalım ki her yangın küçük bir kıvılcımla başlar. Vatandaşlarımızın daha dikkatli olmalarını ve ormanlarımızı koruma konusunda duyarlı davranmalarını bekliyoruz.”

Yetkililer, bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarının belirlenen süre içerisinde tamamlanacağını ve ormanların eski yeşil görüntüsüne kavuşacağını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi