Uzman bilim insanları, AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü yetkilileri, bölgede meydana gelen depremleri ve olası riskleri değerlendirdi.

BÖLGEDE 761 DEPREM KAYDEDİLDİ

Deprem fırtınası şeklinde ilerleyen sismik hareketlilik sonucunda, 7 Şubat 2025 itibarıyla büyüklüğü 3'ün üzerinde olan 761 deprem kaydedildi. Bölgede meydana gelen en büyük depremin büyüklüğü 5,2 olarak belirlendi.

Depremler, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaşırken, depremlerin derinliği 5 ila 25 kilometre arasında değişiyor. Türkiye kıyılarına en yakın depremin 140 kilometre mesafede olduğu bildirildi.

KOLUMBO VOLKANI VE GEÇMİŞTEKİ SİSMİK HAREKETLER

Depremler, Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda bulunan su altı kratere sahip Kolumbo volkanının olduğu bölgede yoğunlaşıyor.

Bölgede bilinen son volkanik patlama 1950 yılında gerçekleşti. Ayrıca, 1956 yılında Santorini Adası’nın kuzeydoğusundaki Yamurgi (Amorgos) fayında 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

2011-2012 yıllarında da bölgede benzer bir sismik hareketlilik yaşanmış ve 14 ay boyunca devam etmişti. Ancak bu süreçte herhangi bir volkanik patlama gerçekleşmemişti.

TSUNAMİ VE VOLKANİK KÜL TEHLİKESİ

Uzmanlar, olası bir volkanik patlama durumunda, ince taneli volkanik kül malzemesinin rüzgarlarla taşınabileceğini ve Türkiye kıyılarına kadar ulaşabileceğini belirtti. Ayrıca, meydana gelebilecek büyük bir depremin tsunamiye yol açabileceği ve bu durumun da Türkiye kıyılarını etkileyebileceği ifade edildi.

TÜRKİYE’DE ALINAN ÖNLEMLER

Santorini açıklarında meydana gelen sismik hareketlilik nedeniyle Türkiye'de bir dizi önlem alındı. Yapılan açıklamaya göre, şu tedbirler hayata geçirildi:

SİREN SİSTEMİ KURULDU

İzmir, Aydın ve Muğla illerine, olası bir tsunami veya acil durumda halkı uyarmak amacıyla mobil siren sistemleri gönderildi.

ACİL DURUMLAR İÇİN SMS SİSTEMİ DEVREDE

Olası bir afet durumunda vatandaşlara hızlı bilgilendirme sağlamak için SMS haber alma ve yayma sistemi hazır hale getirildi.

TAKVİYE EKİPLER GÖREVLENDİRİLDİ

İzmir, Aydın ve Muğla Valiliklerine destek amacıyla Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun’dan AFAD ekipleri gönderildi.

TSUNAMİ UYARI SİSTEMİ DEVREDE

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün Tsunami Uyarı Sistemi, AFAD’ın Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) ile entegre hale getirildi. Bu sayede tsunami uyarıları doğrudan AYDES kullanıcılarına ve bölgedeki vatandaşlara iletilebilecek.

METEOROLOJİDEN GÜNLÜK VOLKANİK KÜL RAPORU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, olası bir volkanik patlamada atmosfere yayılan gaz ve külün dağılımını analiz ederek günlük raporlar hazırlamaya başladı.

BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPILACAK

10 Şubat itibarıyla AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Danışma Kurulu’nun uzmanlarından oluşan bir ekip, Muğla, Aydın ve İzmir’de bilgilendirme toplantıları düzenleyecek.

BİLİMSEL İŞ BİRLİĞİ SÜRÜYOR

Yunanistan’daki üniversiteler ve araştırma kurumları ile bilimsel bilgi alışverişi yapılmaya devam ediliyor.

Yetkililer, vatandaşların sosyal medyada yayılan dezenformasyon içerikli bilgilere itibar etmemeleri ve resmi kaynakları takip etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi