Uzmanlar, bu tür travmaların bireylerde kalıcı etkiler bırakabileceğini belirterek, profesyonel destek alınmasının önemine dikkat çekiyor.

TRAVMATİK OLAYLARIN ETKİLERİ ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR

Özel Sağlık Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer Atalay, travmaya maruz kalan kişilerin sosyal ve psikolojik destek almasının önemine vurgu yaptı. Atalay, travmatik olayların akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, kaygı bozuklukları, uyku problemleri ve bağımlılık gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

SADECE OLAYI YAŞAYANLAR DEĞİL, TANIK OLANLAR DA ETKİLENİYOR

Travmaların yalnızca olaya doğrudan maruz kalan bireyleri değil, olaya tanık olanları da etkilediğine dikkat çeken Atalay, “Bir yakınının kaybına şahit olan ya da doğal bir felaketi deneyimleyen bireyler travmanın etkilerini yoğun şekilde yaşayabilir. Ayrıca, sosyal medya veya haberler aracılığıyla sürekli travmatik olayları takip etmek, kişilerin kaygı ve stres düzeylerini artırabilir” ifadelerini kullandı.

TRAVMA BELİRTİLERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Psikiyatri Uzmanı Atalay, travmanın psikolojik etkilerinin kişisel geçmiş, olayın şiddeti ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebileceğini belirterek şu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:

  • Travmatik olayın tekrar tekrar zihinde canlanması,
  • Travma ile ilgili kabuslar görme,
  • Sürekli tetikte olma hissi ve kötü bir şey olacakmış gibi düşünceler,
  • Uyku problemleri, sık uyanma ve uyuyamama,
  • Ani öfke patlamaları, ağlama krizleri,
  • Travmayı hatırlatan yerlerden ve durumlardan kaçınma isteği.

Uzmanlar, bu tür belirtiler yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden profesyonel destek almasının, travmanın uzun vadeli etkilerini en aza indirmek için kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi