22 Kasım’da evinde merdivenlerden düşerek başını çarpan ve hastaneye kaldırıldıktan sonra entübe edilen Türk sinemasının usta yönetmeni Şerif Gören, 80 yaşında yaşamını yitirdi.

Türk sinemasının usta yönetmeni Şerif Gören’in vefat haberi, sinema camiasında derin bir üzüntü yarattı. Gören’in kaybının ardından, birçok ünlü isim sosyal medya hesapları üzerinden taziye mesajları yayınladı. Sinema dünyasından ve yakın çevresinden gelen duygusal paylaşımlar, Gören’in bıraktığı derin izleri bir kez daha gözler önüne serdi.

TÜRKAN ŞORAY

"Çok sevdiğim bir meslektaşımı daha kaybetmenin üzüntüsü içersindeyim. Şerif Gören,Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biriydi. Sinemaya unutulmayacak filmler bıraktı. 'Deprem' ve 'On Kadın' filmlerimin yönetmeniydi. Türk sinemasında adı unutulmayacak. Allah’tan rahmet diliyorum."

FIRAT TANIŞ

"Sinemamızın duayen yönetmenlerinden Şerif Gören’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim.
Kendisine rahmet, ailesi ve sevenlerine sabır ve baş sağlığı diliyorum."

ERDAL ÖZYAĞCILAR

"Şerif Gören, sinema adamı, yürek adamı, Türk sinemasının adam gibi adamı... Nurlar içinde yat. İyi ki 40 yıl önce tanımışım seni. Türk sineması seni unutmayacak."

HÜLYA KOÇYİĞİT


"Çok büyük bir değeri daha kaybetmenin, Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Şerif Gören’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Sinemamıza olan büyük katkısının yanında onunla yaptığım her film benim de sinema kariyerimde çok önemli yere sahip oldu benim için. Kurbağalar, Derman, Firar, Herhangi Bir Kadın… Onunla bu önemli filmleri yapmanın yanı sıra, Şerif’le zamanı paylaşmak, tüm o üstün yeteneğinin yanındaki mütevazı kişiliğine şahit olamak benim için çok çok kıymetli… Canım Şerif Gören, kalbimdesin, kalbimizdesin. Sevgili Şerif’e Allahtan rahmet, tüm sevenlerine sabır diliyorum. Türk sinemasının başı sağ olsun."

SÜHA UYGUR

"Türk sineması çok büyük bir yönetmenini, bizde Şerif abimizi kaybettik. Gören ailesinin ve Türk sinemasının başı sağ olsun…"

SELMA GÜNERİ

"Çok üzüldüm. Çok değerli bir yönetmen, çok değerli, kıymetli bir insan, iyi bir dost, arkadaş, efendi bir insan... Ruhu şad olsun, cennette uyusun inşallah."

Unlu Yonetmen Serif Goren Hayatini Kaybetti 1733648034

ŞERİF GÖREN KİMDİR?

14 Ekim 1944 tarihinde Yunanistan’ın İskeçe şehrinde doğan Şerif Gören, çocukluğunun ilk yıllarını burada geçirdi. 1956 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celâl Bayar adına verilen bir bursu kazanarak Türkiye’ye geldi ve İstanbul Erkek Lisesi’nde eğitimine başladı. 18 yaşında Hürrem Erman’ın sahibi olduğu Erman Film Stüdyosu’nda kurgucu olarak sinema dünyasına adım attı.

1966 yılında Yılmaz Güney ile çalışmaya başlayan Gören, bu dönemde Güney ile birlikte senaryo denemelerine girişti ve uzun bir süre onun asistanı olarak görev yaptı. 1970 yılında Yılmaz Güney’in yönettiği Canlı Hedef filminde yardımcı yönetmen olarak yer aldı. Ardından 1971 yılında İbret, Kaçaklar ve Vurguncular gibi Yılmaz Güney yapımı filmlerin yönetmenliğini üstlendi. Gören’in yönetmen olarak tanındığı ilk önemli filmi ise 1974 yılında senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı Endişe oldu. Bu film, 1975 yılında 12. Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” seçildi. Gören bu başarıyla “En İyi Yönetmen” ödülüne, Yılmaz Güney ise “En İyi Senaryo” ödülüne layık görüldü.

1975’te Köprü, 1976’da Deprem ve 1977’de Nehir gibi filmler çeken Gören, 1981 yılında Yılmaz Güney’in hapishanede yazdığı senaryodan yola çıkarak Yol filmini Güney’in direktifleriyle yönetti. Film, 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde “En İyi Film” seçilerek Altın Palmiye ödülünü kazandı ve bu ödülü alan ilk Türk filmi oldu. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu ve Meral Orhonsay gibi önemli isimlerle çalıştığı bu politik dram, Türk sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilir.

Gören, Yol filminin ardından Tomruk (1982), Derman (1983), Kurbağalar (1985), Yılanların Öcü (1985) ve Sen Türkülerini Söyle (1986) gibi birçok başarılı filme imza attı. Kemal Sunal’ın başrolünde yer aldığı Polizei (1988) ve Abuk Sabuk 1 Film (1990) gibi yapımları yönetti. 1993 yılında çektiği Amerikalı filminin ardından bir daha film çekmeyeceğini açıkladı.

Sinema kariyerine ara vermesine rağmen, Gören son dönemlerde televizyon dizileriyle üretimlerini sürdürdü. Serseri Aşıklar (2003), Kırık Ayna (2002-2003) ve Ahh İstanbul (2006) gibi dizilerde yönetmenlik yaptı. 2008 yılında babasına ithaf ettiği İskeçe 1955 adlı kısa filmi çekti. 2011 yılında, uzun bir aradan sonra Ay Büyürken Uyuyamam filmiyle yeniden sinemaya döndü.

Gören’in sinema kariyeri ve yaşamı, Ali Karadoğan’ın 2005 yılında Phoenix Yayınları’ndan çıkan Film Çeviriyorum Abi: Şerif Gören Sinemasında Öykü Söylem ve Tematik Yapı adlı kitapta ele alındı. Bir dönem Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin jüri başkanlığı yapan Gören, festivalin film şirketlerinin etkisi altında kalmaya başladığını ve özgünlüğünü yitirdiğini gerekçe göstererek 2007 yılında bu görevinden istifa etti.

Kaynak: Haber Merkezi