Uzmanlar, bu rahatsızlıkların multidisipliner bir yaklaşım ile tedavi edilebileceğini vurguluyor. Bu konunun ele alındığı "Pelvik Taban Hastalıklarında Güncel Bakış ve Yaklaşım" başlıklı toplantı, 100’den fazla katılımcının iştirakiyle düzenlendi.
PELVİK TABAN HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIM TARTIŞILDI
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı’nın başkanlık ettiği oturumlara, Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Dinçer ve Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ersan Eroğlu da konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca, Fransa’dan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. N’Dongo Abdallahi, pelvik taban hastalıklarında güncel yaklaşımlar ve tanı yöntemleri hakkında bilgiler paylaştı.
"ANADOLU'DA ÇOK DOĞUM YAPMIŞ KADINLARADA DAHA YAYGIN"
Pelvik taban hastalıklarının Türkiye’de oldukça yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Ediz Altınlı, bu rahatsızlıkların başlıca belirtileri arasında idrar ve dışkı kaçırma, gaz tutamama ve kabızlık olduğunu ifade etti. Doğum sayısı ve kilo gibi faktörlerin hastalık riskini artırdığını vurgulayan Altınlı, şu bilgileri aktardı:
“Tuvalet sorunları, özellikle Anadolu’da çok sayıda doğum yapmış kadınlarda daha sık görülüyor. Genellikle orta yaş ve üzerinde ortaya çıkan bu sorunlar, pelvik taban hastalıkları kapsamında değerlendirilmektedir. Tedavi süreci multidisipliner bir yaklaşımla yürütülmelidir. Rehabilitasyon tedavisine başlamadan önce ‘Anal Manometre’ yöntemi ile hastalığın boyutu ve tedavi yöntemi belirlenmektedir.”
"TOPLUMUN BÜYÜK BİR KISMI SORUNLARINI GİZLİYOR"
Tuvalet alışkanlıklarının değiştiğini belirten Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, pelvik taban hastalıklarının kompleks bir yapıya sahip olduğunu ve uzman ekipler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Eyüboğlu, alaturka tuvalet kullanımının dışkılamayı kolaylaştırdığını, ancak oturarak yapılan dışkılamalarda ayak altına bir yükseltici koymanın rahatlatıcı etkisi olduğunu ifade etti. Ayrıca, su ve lifli gıda tüketiminin kabızlık problemlerine karşı etkili olduğunu belirtti.
REHABİLİTASYONUN ÖNEMİ
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Dinçer, pelvik taban rehabilitasyonunun önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“İdrar kaçırma, gaz kaçırma, çocuklarda idrar kaçakları, kabızlık ve pelvik ağrı gibi sorunlar rehabilitasyon yöntemiyle tedavi edilebiliyor. Ayrıca, organ sarkması ve cinsel işlev bozukluklarında da bu yöntemden yararlanılabiliyor. Pelvik tabanın güçlendirilmesi, karın ve bel kaslarının uyumlu bir şekilde çalıştırılması ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan çözüm sağlanabilir.”
Pelvik taban sorunları yaşayan bireylerin, belirtiler ortaya çıktığında gecikmeden uzman bir hekime başvurması gerektiği vurgulandı. Erken müdahalenin, tedavi başarısını artırdığı ve hastaların yaşam kalitesini yükselttiği ifade edildi.