Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıkladığı kasım ayı dış ticaret verileri kapsamında ihracat performansını değerlendirdi. Gültepe, Türkiye’nin kasımda 22,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, "Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 oranında bir düşüş yaşandı. Ancak, 11 aylık toplamda 238,5 milyar dolara ulaşarak yüzde 2,5’lik bir artış sağladık" dedi.
“HİZMET İHRACATINDA REKOR KIRILDI”
Kasım ayında mal ihracatı kadar hizmet ihracatına da değinen Gültepe, hizmet ihracatının 9 aylık verilere göre yüzde 7,4 artarak 86,4 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Ekim ve kasım aylarındaki toplam hizmet ihracatının 20,5 milyar dolar olduğunu belirterek, yılın 11 ayında toplam hizmet ihracatının 107 milyar doları aşmasını beklediklerini söyledi.
SEKTÖREL PERFORMANS: KAZANANLAR VE KAYBEDENLER
Kasım ayında mal ihracatında ilk sırada 3,24 milyar dolarla otomotiv sektörü yer alırken, onu 2,54 milyar dolarla kimya ve 1,49 milyar dolarla hazır giyim sektörleri takip etti. Oransal olarak en fazla ihracat artışı ise yüzde 57 ile zeytin ve zeytinyağı sektöründe kaydedildi. Savunma ve havacılık sanayi yüzde 32, fındık ve mamulleri yüzde 38, su ürünleri ve hayvansal mamuller ise yüzde 19 artışla dikkat çeken diğer sektörler oldu.
Ancak, mücevher sektörü yüzde 46’lık bir düşüşle en büyük kaybı yaşarken, gemi ve yat hizmetleri, kimya, yaş meyve-sebze ile hububat ve bakliyat sektörlerinde de düşüşler görüldü.
EN ÇOK İHRACAT ALMANYA’YA YAPILDI
Kasım ayında Türkiye’nin ihracatında Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak başı çekti. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat, 9,4 milyar dolarla toplam ihracatın yüzde 58’ini oluşturdu. Avrupa kıtası, Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olmaya devam etti.
YENİ FİRMALAR SAHADA
Kasım ayında ihracata katılan 1.306 yeni firma, toplamda 76,9 milyon dolar değerinde katkı sağladı. İhracat birim değeri yüzde 11 artışla 1,37 dolara ulaştı.
GELECEK VİZYONU VE HEDEFLER
2028 yılı ihracat hedeflerine ulaşabilmek için yıllık çift haneli büyüme gerektiğini vurgulayan Gültepe, küresel pazarlardaki talep daralması ve rekabet gücünün azalmasının hedeflere ulaşmada engel oluşturduğunu ifade etti. "2025 yılı itibarıyla bu sorunların aşılmasını bekliyoruz. Eğer rekabet gücümüzü artırabilirsek, 2025 yılında 280 milyar dolarlık hedefe ulaşabiliriz" dedi.
Gültepe, Türkiye’nin 43 ülkede yüzde 50’nin, 96 ülkede yüzde 10’un üzerinde ihracat artışı kaydettiğini ve 120 ülkeye ihracatını artırmayı başardığını belirterek, sürdürülebilir büyüme için sektörlerin ve ülkelerin çeşitlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.