Dışişleri Bakanlığı, AB Genel İşler Konseyi’nin yıllık genişleme süreci sonuçlarına dair yaptığı açıklamada, Türkiye’nin aday ülke statüsü ve kilit rolüne vurgu yapılmasını "doğru ve gerçekçi bir yaklaşım" olarak değerlendirdi. Bakanlık, Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarının yeniden başlatılması ve Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’ye geri dönüş kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
"DOĞU AKDENİZ VE UKRAYNA BAĞLAMINDA ÇALIŞMALARIMIZ TESLİM EDİLDİ"
Açıklamada, Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılmasına yönelik çalışmalar ve Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında Türkiye’nin girişimlerinin öneminin teslim edilmesinin, dürüst bir yaklaşım olarak değerlendirildiği ifade edildi.
"AB'NİN TEK TARAFLI DEĞERLENDİRMELERİNİ REDDEDİYORUZ"
Dışişleri Bakanlığı, AB’nin Türkiye’nin iç siyasi dinamiklerine yönelik değerlendirmelerinin tek taraflı ve nesnellikten uzak olduğunu belirterek bu görüşleri reddettiklerini vurguladı. Bakanlık, Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının hukuk dışı ve maksimalist görüşlerinin tekrarlandığına dikkat çekti.
"AB, TÜRKİYE'NİN ÜYELİK PERSPEKTİFİNİ GÜÇLENDİRMELİ"
Türkiye’nin stratejik hedefinin AB üyeliği olduğunu belirten açıklamada, AB’nin Türkiye’nin üyelik perspektifini güçlendirecek yeni bir vizyon ortaya koyması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, 15 Temmuz 2019 tarihli AB Konseyi kararının tamamen kaldırılması talep edildi.
2025 YILINDA DİYALOG TOPLANTILARI VE ORTAKLIK KONSEYİ PLANLANIYOR
Dışişleri Bakanlığı, enerji ve ulaştırma gibi alanlardaki Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının ve Ortaklık Konseyi’nin 2025 yılı içinde yapılmasının, Türkiye-AB iş birliğinin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.