Dernek, sahte içki üretimi ve tüketimini engellemek için denetimlerin artırılması ve halk sağlığını koruyacak politikaların yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti.

SAHTE İÇKİ KAYNAKLI ÖLÜMLER ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Metanolün endüstride yaygın olarak kullanılan ancak insan sağlığı için son derece tehlikeli bir bileşen olduğu belirtilen açıklamada, son 20 yılda dünya genelinde metanol zehirlenmelerinin salgın halinde yayıldığı ifade edildi. Türkiye’de de sahte içki nedeniyle meydana gelen zehirlenmelerin ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Türkiye Psikiyatri Derneği, kamuoyunun acilen bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMALI"

Metanol zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için yalnızca yasal yaptırımların yeterli olmayacağı, aynı zamanda koruyucu ve bilinçlendirme çalışmalarının da yürütülmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, şu önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi:

Denetimlerin sıkılaştırılması ve yasa dışı üretim ile satışın engellenmesi

Halkı bilinçlendirme kampanyalarının genişletilmesi ve medya desteğinin sağlanması

Acil servislerde metanol zehirlenmesine yönelik tanı ve tedavi protokollerinin güçlendirilmesi, antidot tedavisine erişimin kolaylaştırılması

Türkiye Psikiyatri Derneği, metanol zehirlenmelerinin bireysel bir sağlık sorunu olmanın ötesinde, toplumsal bir halk sağlığı krizi olduğunu belirterek, etkin önlemler alınması halinde sahte içki kaynaklı ölümlerin ve sakatlıkların büyük ölçüde önlenebileceğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ