Anadolu Kadın Hareketi Başkanı Birsen Temir Saraç, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında yaptığı açıklamada, "Bu 25 Kasım’da da değişen bir şey olmadı. AKP, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik politikalarında yalnızca göstermelik adımlar atmaya devam ediyor. Yetkili mercilerin sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle Türkiye’de binlerce kadın şiddet görmeye ve hayatını kaybetmeye devam ediyor. Biz kadınlar olarak, bu kısır döngüyü kırmak ve kazanılmış haklarımızı korumak için omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
"BİZ KADINLAR OLARAK İKTİDAR PARTİSİNİN ÜZERİMİZDE KURMAK İSTEDİĞİ TAHAKKÜMÜN KARŞISINDA DURACAĞIZ"
Birsen Temir Saraç, "Türkiye’de kadınlar, her adımıyla kadınları güvencesiz bir ortamda bırakan, İstanbul Sözleşmesi’ni tek taraflı iptal ederek kadınları savunmasız hale getiren ve kadınların kendi tercihlerini yok sayan AKP iktidarına karşı büyük bir mücadele veriyor" diyerek açıklamasına şu sözlerle devam etti:
"İstanbul Sözleşmesi, 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girdi ancak 20 Mart 2021’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir gece yarısı kararıyla Türkiye sözleşmeden çekildi. Bu karar kadınların mücadelesini durduramadı. Her yıl yüzlerce kadın, çoğunlukla en yakınındaki erkekler tarafından katledilirken, kadınlar sessiz kalmadı; güçlü bir şekilde seslerini yükseltti ve büyük bir mücadele başlattı. Biz de bu mücadelede sahada kadınlarla omuz omuza yer aldık. Hiçbir kadın, İstanbul Sözleşmesi'nden umudunu kesmedi. Türk kadınları, tarihsel süreçte Atatürk’ün önderliğinde kazandığı haklara dayanarak, onları orta çağ karanlığına çekmeye çalışanlara karşı her zaman mücadele etmeye devam edecek. Biz kadınlar, iktidarın üzerimizde kurmaya çalıştığı tahakküme karşı durmaya kararlıyız."
"TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ EĞİTİMLERİ VERİLMELİ"
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle, yasaları ihlal eden AKP’ye bir kez daha çağrıda bulunuyoruz:
İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin, Anayasa’nın ve ilgili mevzuatın öngördüğü toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak tüm düzenlemeler eksiksiz bir şekilde hayata geçirilmelidir. Şiddetin temel nedenlerinden biri olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemek için kamu çalışanlarına, okullarda ve toplumun geneline yönelik farkındalık ve bilinçlendirme amacıyla toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri düzenlenmelidir.