Resmi bir kuruma ait olup olmadığı bilinmeyen bir araç tarafından takip edilen Öztürk, benzer bir araçla bilinmeyen bir yere götürüldü. Tufts Üniversitesi yönetimi konuyla ilgili açıklama yaptı.

GECE SAATLERİNDE GÖZALTINA ALINDI

Tufts Üniversitesi'nde doktora yapan Rümeysa Öztürk, Salı gecesi ICE yetkilileri tarafından gözaltına alındı. Öztürk’ün avukatı Mahsa Kanbaba, gözaltı işleminin kampüs dışında gerçekleştiğini belirtti. Üniversite yönetimi, sürece dair önceden bilgi sahibi olmadığını duyurdu.

TAKİP EDİLMİŞTİ

İnsan hakları örgütlerinin aktardığı bilgilere göre, Öztürk Salı günü iftar yemeğine gitmek için evinden çıktığı sırada, resmi bir işarete sahip olmayan bir araç ICE yetkilileri tarafından kendisine yaklaştırılarak alıkonuldu. Komşular, evin çevresinde günlerdir şüpheli araçların dolaştığını ifade etti.

Öztürk’ün nerede tutulduğu hala bilinmiyor. Tufts Üniversitesi Rektörü Sunil Kumar, öğrenci topluluğuna gönderdiği e-postada, üniversitenin gözaltı sürecinden önceden haberdar olmadığını ve süreci takip ettiklerini belirtti. Kumar, olayın özellikle uluslararası öğrenciler için endişe verici olabileceğini vurguladı.

BAŞARILI AKADEMİK GEÇMİŞİ VAR

Çocuk Gelişimi alanında doktora yapan Öztürk, 2020 yılında Columbia Üniversitesi’ne bağlı Teachers College’tan yüksek lisans derecesi almıştı. Fulbright bursiyeri olarak Boston Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmış, son olarak Tufts Üniversitesi'nde araştırma asistanı olarak görev yapıyordu.

Öztürk’ün avukatı, müvekkilinin Filistin yanlısı gösterilerde aktif bir rol almadığını ancak adının ve fotoğrafının İsrail yanlısı Canary Mission adlı internet sitesinde yer aldığını belirtti.

Mart ayında Tufts Daily’de yayımlanan bir makalenin ortak yazarlarından biri olan Öztürk, yazıda üniversitenin Filistin yanlısı öğrencilere karşı tutumunu eleştirmişti.

YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Öztürk’ün avukatı tarafından açılan davayı değerlendiren Federal Yargıç Indira Talwani, ICE’ın Öztürk’ü Massachusetts dışına çıkarmasını geçici olarak yasakladı. Eğer böyle bir karar alınırsa, yetkililerin en az 48 saat önceden yazılı bildirimde bulunması gerekecek.

Talwani, mahkemenin sınır dışı kararlarına doğrudan müdahil olamayacağını, ancak mevcut gözaltı durumunun devam etmesi konusunda yetkiye sahip olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi