4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi, Cumhurbaşkanlığı, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştirildi.
Yapılan araştırmada, küresel iklim değişikliği sonucunda meydana gelen verileri doğru bir şekilde sunmayı hedefleyen 11 kişilik bilim ekibi, Arktik Okyanusu’nu geçerek Barents Denizi’nde günlerdir zorlu koşullarda yolculuk yaparak deniz buzu hattına ulaştı.
4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri Prof. Ersan Başar,
"Rotamız üzerinde bulunan tüm istasyonlarımızda bilimsel çalışmalarımızı sürdürdük, örnekleri aldık. Özellikle deniz bilimleri alanında birçok çalışma yürütülüyor. Daha sonrasında 80 derecenin üzerine çıktık. Burada çok yoğun deniz buzlarıyla karşılaştık, özellikle deniz buzlarında geminin seyri çok zor, bunlardan dolayı da çok zorlandık. Ancak bu deniz buzu içerisinde de örneklemelerimizi yaptık. Batıya gitme planımız maalesef biraz ertelenmek zorunda kaldı. Güneye inerek adanın güney kısmından geçiş sağlayarak tekrar kuzeye çıkmayı planladık.”
açıklamasında bulundu.
Bilim insanlarına göre Brascallbreen buzulu, kuzey kutbunun sıcaklık değişimini gösteren en önemli yerlerden biri olarak görülüyor. Rota değişikliği yapmak zorunda kalan bilim insanları yol üzerinde bulunan Brasvallbreen buzulunda çalışmalar gerçekleştirdi.
Rüzgar, akıntı ve dalga sonucunda sürekli sallandıklarını ve zor şartlarda yolculuk yaptıklarını ifade eden Başar,
“Sürekli su ile çalıştığınız için elleriniz ve ayaklarınız çok üşüyor. Ekibin buna hazır olması da çok önemli. Özellikle mental ve fiziksel anlamda ekibimizin durumu çok iyi ve planladığımız tüm örneklemelerimizi yapıyoruz. Bugün itibarıyla seferimizin yarısını tamamlamış bulunuyoruz. Bundan sonra da gelen istasyonlarımızda güzel bir şekilde örnekleme yapacağımızı tahmin ediyorum."
dedi.
Bilim ekibi, Arktik Okyanusu’nda sürdürülen çalışmaların önümüzdeki haftalarda tamamlanacağını açıkladılar.