Resmi açıklamaya göre, Türkiye’deki işsizlik oranı Nisan ayında bir önceki aya kıyasla 0,1 puanlık bir düşüşle %8,5 seviyesine geriledi. Ancak, işsizlik oranının daha geniş bir tanımı olan ve zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ile işsizleri kapsayan ‘geniş tanımlı’ işsizlik oranı, Nisan ayında bir önceki aya göre 3,1 puanlık bir artış göstererek %27,2’ye yükseldi.

Bu oran, yarı zamanlı çalışanlar, iş aramayı bırakmış ancak çalışmaya hazır olan kişiler ve mevcut işlerinin dışında ek iş arayanlar gibi daha geniş bir işgücü havuzunu temsil ediyor.

Images (1)-1

İŞSİZ SAYISI NİSAN AYINDA 18 BİN KİŞİ AZALDI

TÜİK’in açıkladığı diğer önemli istatistiklere göre, işsiz sayısı Nisan ayında bir önceki aya göre 18 bin kişi azalarak 3 milyon 42 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı erkeklerde %7,2 iken, kadınlarda %11,1 olarak kaydedildi. İstihdam edilenlerin sayısı ise bir önceki aya göre bin kişi azalarak 32 milyon 618 bin kişi oldu ve istihdam oranı %49,5 olarak gerçekleşti.

Genç nüfusta (15-24 yaş grubu) işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak %14,5 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde %12,2, kadınlarda ise %19,1 olarak tahmin edildi.

İşgücüne katılma oranı, Nisan ayında bir önceki aya göre değişmeyerek %54,2 seviyesinde kaldı. Erkeklerde bu oran %72,1, kadınlarda ise %36,6 olarak belirlendi.

''Gelişmiş hiçbir ekonominin böyle bir enflasyonu yok'' ''Gelişmiş hiçbir ekonominin böyle bir enflasyonu yok''

TÜİK’in raporuna göre, atıl işgücü oranı, yani tam zamanlı bir işte çalışmayı arzu eden ancak mevcut durumda çalışmayan veya yeterince çalışamayan kişilerin oranı, Nisan ayında bir önceki aya göre 3,1 puan artarak %27,2’ye yükseldi.

Editör: Kamer Çokuslu Üzelce