Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayı "Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Rapora göre, mart ayında tüketici fiyatları yüzde 2,46 oranında artarken, yıllık enflasyon 0,95 puan düşerek yüzde 38,10 seviyesine geriledi.

GIDA VE ALKOL-TÜTÜN GRUPLARINDA ARTIŞ

Yıllık enflasyon, gıda ve alkol-tütün gruplarında yükselirken, diğer ana harcama gruplarında gerileme kaydetti. Özellikle gıda fiyatlarındaki artış işlenmemiş gıda alt grubundan kaynaklanırken, taze meyve-sebze fiyatlarının yükselişi ve ramazan ayının etkisiyle et fiyatlarındaki artış dikkat çekti.

HİZMET VE ENERJİ GRUPLARINDA GERİLEME

Merkez Bankası raporuna göre, hizmet fiyat artışı mart ayında yüzde 1,96 ile önceki aylara göre daha zayıf bir seyir izledi ve yıllık hizmet enflasyonu yüzde 56,34’e geriledi. Ulaştırma hizmetleri fiyatları havayolu ve karayolu taşımacılığındaki düşüş nedeniyle yüzde 0,29 oranında azaldı.

Enerji fiyatları mart ayında yatay bir seyir izlerken, grup yıllık enflasyonu 1,94 puan düşerek yüzde 41,98 oldu. Akaryakıt fiyatları uluslararası piyasalardaki düşüşe bağlı olarak yüzde 1,96 oranında geriledi.

GİYİM VE AYAKKABI GRUBUNDA BELİRGİN DÜŞÜŞ

Temel mal grubu yıllık enflasyonu 2,32 puan düşerek yüzde 19,39 seviyesine geriledi. Giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar mart ayında yüzde 2,59 oranında azaldı. Bu düşüşte, sezon indirimlerinin etkili olduğu belirtildi.

Dayanıklı mal (altın hariç) fiyatları yüzde 1,63 oranında artış gösterirken, beyaz eşya ve mobilya fiyatlarında sırasıyla yüzde 2,84 ve yüzde 2,61 oranında yükseliş kaydedildi.

GIDA FİYATLARI YÜKSELDİ

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar mart ayında yüzde 4,94 oranında arttı. Yıllık gıda enflasyonu 2,01 puan yükselerek yüzde 37,12 oldu. Özellikle taze meyve-sebze fiyatları yüzde 16,03 oranında artarken, kırmızı et fiyatlarında ramazan ayına bağlı olarak yüzde 6,21’lik bir yükseliş yaşandı.

TÜTÜN VE ALKOLLÜ İÇECEKLERDE BÜYÜK ARTIŞ

Alkollü içecekler ve tütün grubunda fiyatlar mart ayında yüzde 9,96 oranında arttı. Bu artışın, ocak ayında yapılan maktu vergi güncellemesi ile üretici firmaların fiyat ayarlamalarından kaynaklandığı belirtildi.

ÜRETİCİ ENFLASYONU GERİLEDİ

Yurt içi üretici fiyatları mart ayında yüzde 1,88 oranında artarken, yıllık üretici enflasyonu 1,71 puan düşerek yüzde 23,50 seviyesine geriledi. Ana sanayi grupları itibarıyla sermaye, ara malı ve tüketim mallarında fiyat artışları gözlenirken, enerji fiyatlarında yüzde 1,17 oranında düşüş kaydedildi.

TCMB, tüm veriler değerlendirildiğinde mart ayında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama görüldüğünü bildirdi.

Kaynak: ANKA