Enerji tasarrufunun kritik önem taşıdığını belirten Palandöken, buzdolabında saklanan gıda ürünleri, soğuk meşrubatlar veya sanayide kullanılan elektrik için tasarruf sağlamanın zor olduğunu ifade etti.
"Sokağın aydınlatılması veya dükkân vitrinlerinde kullanılan elektriğin azaltılması mümkün değil. Ancak avizelerdeki lamba sayısını düşürmek gibi bilinçli tüketim önlemleri bir nebze katkı sağlayabilir. Fakat akıllı binalarda her şey elektrikle çalışıyor. Klima ya da soğutucular devreye girdiğinde, ne kadar tasarruflu cihazlar kullanılsa da yüksek maliyet kaçınılmaz hale geliyor" dedi.
ELEKTRİK TARİFELERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ
Palandöken, esnaf, sanatkâr ve konutlardaki elektrik fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini belirterek, bu adımın enflasyonun artmasını önleyeceğini söyledi.
"Ülkemizde enerjinin yüzde 75’i dışarıdan temin ediliyor. Faturaların yüksekliği sebebiyle vatandaşlar, evde bile odalar arasında geçiş yaparken elektriği kapatmaya özen gösteriyor. Ancak ticarethaneler ve küçük esnaf dükkânlarında tasarruf sağlamak çok daha zor. Eski tarifelerin belirli bir süre uygulanması enflasyonun düşürülmesine katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
SOKAKLARIN AYDINLIK KALMASI ÖNEMLİ
Elektrik kullanımında bilinçlenmenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Palandöken, "Sokakların aydınlık kalması can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Artık güvenlik kameraları, gece aydınlatmaları ve bozulabilecek ürünler için kullanılan soğutucular gibi unsurlar elektrikle çalışıyor. Sebze ve meyveler bile soğutuculara ihtiyaç duyuyor ve bunların maliyetleri giderek artıyor" dedi.
ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN KAMU SPOTLARI ÖNERİSİ
Hayat pahalılığının en büyük nedenlerinden birinin girdi maliyetlerindeki artış olduğunu söyleyen Palandöken, tasarruf bilincinin artırılması amacıyla kamu spotları hazırlanması ve medya ile yerel yönetimlerin iş birliği yapması gerektiğini belirtti.