EMRE KONGAR KİMDİR?
Reşit Emre Kongar, 13 Ekim 1941’de İstanbul’da doğdu. Babası, felsefe öğretmeni İhsan Kongar; annesi ise Zapyon Kız Lisesi’nde felsefe öğretmenliği yapan Mesude Kongar’dır. Eğitim hayatına Şişli Terakki Lisesi’nde başlayan Kongar, 1958-1959 döneminde fen şubesinden pekiyi derece ile mezun oldu.
1959 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne giren Kongar, burada Prof. Arif Payaslıoğlu, Prof. Mübeccel Kıray ve Prof. Şerif Mardin gibi önemli isimlerin yanında araştırma projelerine katıldı. 1963’te Maliye ve İktisat Bölümü’nden mezun olan Kongar, bir yıl sonra Birleşmiş Milletler bursuyla Sosyal Bilimler eğitimi için Amerika’ya gitti ve Michigan Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.
KARİYERİ
1966 yılında Türkiye’ye dönen Kongar, Hacettepe Üniversitesi’nde akademik kariyerine başladı. Sosyal Çalışma Yüksekokulu’nun kuruluşunda yer aldı ve müdürlük görevini üstlendi. 1969 yılında sosyal bilimler alanında doktor unvanını aldı.
1970’lerde "Toplumsal Değişme Kuramları" teziyle doçent unvanını kazandı. 1981 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde profesörlüğe yükseltildi ancak Kenan Evren yönetimi tarafından onayı geciktirildi. 1983 yılında, YÖK uygulamalarını protesto ederek üniversiteden istifa etti.
1980’lerde medya ve araştırma alanına yönelen Kongar, Hürriyet Gazetesi’nde danışmanlık yaptı, KAMAR Araştırma Şirketi’ni kurdu ve kültür alanında kamu görevlerinde bulundu.
1990’lardan itibaren yazarlık ve televizyonculuğa ağırlık veren Kongar, Cumhuriyet Gazetesi’nde yazarlık yaptı. NTV’de "Yorum Farkı" ve CNN Türk’te "Dört Bir Taraf" gibi programlarla geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. 2017’den itibaren Tele1 kanalında "18 Dakika" adlı programı Merdan Yanardağ ile birlikte sunmaya başladı.
AYRILIK KARARI SAĞLIK SORUNLARIYLA MI İLGİLİ?
Tele1 kanalındaki görevinden ayrılma kararını açıklayan Prof. Dr. Kongar, sağlık problemleri nedeniyle görevine devam edemeyeceğini belirtti. Ani ayrılık, izleyicileri ve akademik camiayı derinden etkiledi. Kongar, halen Cumhuriyet Gazetesi’nde yazılarına devam etmektedir.
ESER VE ÖDÜLLERİ
Kongar, sosyal bilimler, kültür ve tarih üzerine 40’tan fazla kitap kaleme almıştır. Öne çıkan eserlerinden bazıları şunlardır:
- Türkiye’nin Toplumsal Yapısı (Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü)
- Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği (Sedat Simavi Vakfı Ödülü)
- Tarihimizle Yüzleşmek (En çok satanlar arasında)
- Kızlarıma Mektuplar
Ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazanan Kongar, Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur.
TELEVİZYONCULUK
Televizyon programları ve yazılarıyla geniş bir kitleye ulaşan Kongar, Türkiye’de sosyal değişim, demokrasi ve kültürel meseleler üzerine yaptığı yorumlarla tanınıyor. Sağlık sorunlarına rağmen, üretkenliğini yazarlık ve düşünce dünyasında sürdürmektedir.