Etkinliğe katılım gösteren TESKİ Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar, suyun medeniyetlerin temeli olduğunu belirterek, “Su, medeniyetlerin kurulduğu, hayatın filizlendiği en değerli varlığımız. Ancak hızla artan nüfus, kontrolsüz kentleşme, çevre kirliliği ve iklim değişikliği gibi tehditler nedeniyle ciddi risk altındayız” dedi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler’in bu yılki Dünya Su Günü teması olan “Buzulların Korunması”na da dikkat çekerek, buzulların erimesinin su kaynakları üzerindeki etkilerine değindi.
"SU KAYNAKLARI AZALIYOR"
Şişmanlar, Tekirdağ’daki su kaynaklarının mevcut durumunu değerlendirerek, içme suyunun yüzde 40'ının yeraltı sularından sağlandığını, ancak artan talep ve kuraklık nedeniyle bu kaynakların giderek azaldığını belirtti. TESKİ’nin, yüzeysel su kaynaklarına yönelik yatırımlarını hızlandırdığı ve su kayıp ve kaçaklarını azaltmak için çalışmalarına devam ettiği bilgisi verildi.
"SUYUN SUÇU NE?
Açılış konuşmalarının ardından, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi İbrahim Şenol, tarımda su kullanımı ve tasarrufu konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Belgin Elipek ise “Suyun Suçu Ne?” başlıklı sunumunda, su kaynaklarının korunması ve çevre kirliliğinin su üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
ÇOCUKLAR SU KONUSUNDA FARKINDALIK YARATTI
Etkinlikte öğrenciler su temalı şiirler okudu, ritim çalışmaları ve tiyatro gösterileri sahneledi. Öğrencilerin oluşturduğu koro ekibi, Dünya Su Günü’ne özel şarkılar seslendirirken, “Su Dansı” gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı.
Bu etkinlik, Tekirdağ halkını suyun önemi konusunda bilinçlendirmeyi ve su tasarrufu konusunda daha hassas davranılmasını sağlamayı hedefledi.