Meclis Genel Kurulu’nda muhalefet partilerinin "vize işlemlerinde yaşanan sorunlar", "eğitimde temizlik sorunları", "kayyum atamalarının yaratacağı etkiler" ve "belediyelerin kreş açma yetkilerinin genişletilmesi" gibi önerileri, AK Parti-MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
VİZE SORUNLARI ARAŞTIRMA KOMİSYONU TALEBİ REDDEDİLDİ
Saadet-Gelecek Partisi'nin, vize işlemlerinde yaşanan sorunların araştırılması önergesi üzerine konuşan İsa Mesih Şahin, vize süreçlerinde yaşanan aksaklıklara değinerek, "Tır şoföründen akademisyene, sanatçıdan sporcuya kadar birçok kişi mağdur. Bu sorunlar bireysel çabalarla değil sistematik çözümlerle giderilmeli" dedi. Ancak önerge, Genel Kurul’da reddedildi.
KAYYUM ATAMALARI PROTESTO EDİLDİ
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kayyum atamalarını protesto etti. Türkçe ve Kürtçe "kayyum değil demokrasi" yazılı dövizler taşıyan Gergerlioğlu, Kürtçe konuşması sırasında mikrofonunun kapatılmasına tepki gösterdi ve "Bir Kürt olan Sayın Bekir Bozdağ, sesimi kesti" dedi.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise Tunceli’ye atanan kayyumların Munzur Dağları’ndaki maden projeleriyle bağlantılı olduğunu öne sürerek, "Munzur’un tarihini, kültürünü yok etmek istiyorlar. Kayyumlar maden projelerinin önünü açmak için atanıyor" ifadelerini kullandı.
CHP KREŞ AÇMA YETKİLERİNİN ENGELLENMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, belediyelerin ve kamu kurumlarının kreş açma yetkilerinin yaygınlaştırılması önergesi üzerine konuştu. Tüzün, CHP’li belediyelerin 653 kreşle hizmet verdiğini ve bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini belirtti. Tüzün, "Milli Eğitim Bakanlığı, kreşlere müfettiş göndererek engel çıkarma çabasında. Ancak biz bu engellere rağmen kapasiteyi artırmaya devam edeceğiz" dedi.
Tüzün ayrıca, CHP’nin geçmişte Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyla tarikat ve cemaatlerin anasınıfı açma yetkisine son verdiğini hatırlattı.
EĞİTİMDE TEMİZLİK VE YOKSULLUK SORUNLARI TARTIŞILDI
İYİ Parti’nin eğitimde yaşanan sorunlar ve okullardaki temizlik konusuna ilişkin önergesi üzerine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, temizlik ve güvenlik sorunlarının eğitim gündeminde olmaması gerektiğini belirterek, "Dijital dönüşüm ve yapay zekayı konuşmamız gereken bir çağda yoksulluk, açlık ve okullardaki temizlik sorunlarını konuşmak zorunda kalıyoruz" dedi. Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı’nın belediyelerden temizlik talep edenlere yönelik "Valiye rica etsinler" ifadesini eleştirerek, "Halkımızın bir sözü var: Hem kel hem fodul" dedi.
"KÖY KANUNU" GÖRÜŞMELERİNE GEÇİLDİ
Muhalefet grup önerilerinin reddedilmesinin ardından Meclis Genel Kurulu, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşmelerine başladı.