Komisyonda, Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği, Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği ve Türk Yoğun Bakım Derneği sunum gerçekleştirdi. Türkiye’deki yoğun bakım ünitelerinin durumu ve sağlık sektöründeki yolsuzluk iddialarının ele alındığı toplantıda, Yenidoğan çetesiyle ilgili sorular yanıtsız kaldı.
"YENİDOĞAN ÇETESİ" SORUŞTURMASINA YANIT GELMEDİ
Komisyon Başkanı İsmail Güneş, Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği yetkililerine, "Yenidoğan çetesiyle ilgili Sağlık Bakanlığının size gönderdiği bir soruşturma dosyası var. Bu konuda herhangi bir açıklama yapmadınız. Ne diyeceksiniz?" diye sordu. Dernek yetkilisi ise "Kurumun herhangi bir soruşturma dosyasıyla ilgili bilgi verme yetkim olmadığını düşünüyorum" şeklinde yanıt verdi.
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, medyaya yansıyan iddialara dikkat çekerek, tutuklu doktorlardan biri olan İlker Gönen’in hayatını kaybetmesine ilişkin açıklama istedi. Pala, Gönen’in ölümüne dair bazı kuşkular olduğunu belirterek, olayın Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu tarafından detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti.
YOLSUZLUKLAR HASTA MAĞDURİYETİNE YOL AÇIYOR
Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği Başkanı Ayşe Özer Ulu, sağlık sektöründeki yolsuzluklara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sağlık hizmetlerinde yolsuzluklarla mücadelede etkin olunamamasının temel nedenlerinden biri, sağlık personelinin yaptığı her şeyin doğru kabul edilmesi ve sağlık alanındaki yolsuzluk algısının yeterince oturmamış olmasıdır. Özel sağlık sektörünün büyümesi ve performansa dayalı ek ödeme sisteminin uygulanması, gereksiz tahlil ve tetkiklerin fatura edilmesine yol açmaktadır. Sağlık hukukunun tam anlamıyla tesis edilmemiş olması ve mevzuatın bulanık yapısı da yolsuzlukları artırmaktadır."
Ulu, sağlık sektöründe yaşanan yolsuzlukların hasta mağduriyetine neden olduğunu vurgulayarak, önleyici denetimlerin artırılması gerektiğini belirtti.
YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNİN DURUMU KONUŞULDU
Komisyonda, Türkiye’deki yoğun bakım ünitelerinin durumu da ele alındı. Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Banu Katran, yoğun bakım hemşirelerinin çalışma koşulları ve hemşire açığına dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
"Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 361. OECD ve Avrupa ülkelerinin çok gerisinde bir rakam. Özellikle üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinde, hasta başına düşen hemşire oranı tebliğlerle belirlenmiş olmasına rağmen, personel açığı nedeniyle anestezi teknikeri, paramedik ve acil tıp teknikerleri hemşire olarak çalıştırılıyor.
Özel hastanelerde hemşire eksikliği gerekçesiyle asgari ücretle işe başlayan hemşireler yerine, bu alanlarda eğitimi olmayan kişiler istihdam ediliyor."
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, Türkiye’deki yoğun bakım yatak sayısının uzman hekim sayısıyla eş değer olmadığını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:
"2022 yılı verilerine göre, Türkiye genelinde erişkin yoğun bakım yatak sayısı 32 bin 710, toplam yoğun bakım yatak sayısı ise 48 bin 617. Bu yatak kapasitesi, ABD ve İngiltere’den daha fazla, Almanya’nın hemen altında. Ancak yatak sayısının artmasıyla birlikte uzman hekim sayısı aynı oranda artmıyor."
Utku, Türkiye’de en az 10 bin yoğun bakım uzmanına ihtiyaç olduğunu ancak bu sayının şu an için gerçekçi bir hedef olmadığını belirtti. Mevcut yoğun bakım uzmanlarının çoğunun birden fazla hastanede görev yapmak zorunda kaldığını kaydetti.
Ayrıca, yoğun bakım hemşire sertifikalarının yaygınlaştırılması ve yan dal uzmanlıklarının özendirilmesi gerektiğini ifade eden Utku, "Eğer mevcut sistem devam edecekse, özlük hakları ve zorunlu hizmet süreleri gibi faktörler gözden geçirilmeli" dedi.
KOMİSYON, ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK
TBMM Bebek Ölümleri ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu’nun toplantısında, yoğun bakım ünitelerindeki personel yetersizliği, sağlık sektöründeki yolsuzluk iddiaları ve yenidoğan çetesiyle ilgili gelişmeler gündeme geldi. Komisyonun ilerleyen süreçte daha detaylı incelemeler yapacağı ve ilgili kurum ve bakanlıklardan ek bilgiler talep edeceği öğrenildi.