Komisyon, AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan başkanlığında toplanarak çalışma takvimini belirledi. İlk toplantıda, 5 Aralık Perşembe günü saat 13.00’te Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun dinlenmesi kararlaştırıldı.

"ORGANİZE BİR ÇETENİN EYLEMLERİNİ TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZA MAL EDEMEYİZ"

MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, özel hastanelere yönelik baskınların, habersiz ya da haberli yapılmasının sorunlu bir yöntem olduğunu ifade ederek, "Organize bir çetenin eylemlerini tüm sağlık çalışanlarına mal edemeyiz. Komisyon olarak, başarıyla görev yapan doktorları da dinlememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu çalışmanın toplum vicdanını rahatlatacak bir yaklaşım sergilemesi gerekiyor," dedi.

"RİSK OLUŞTURUYOR"

MHP Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, yoğun bakım birimlerinde çalışan sağlık personelinin yetersiz deneyim ve sınırlı eğitimle görevlendirilmesinin büyük bir sorun olduğunu dile getirdi. "Sertifikasyon programları çözüm sağlasa da, üniversiteler yeni doğan servislerine özel yetişmiş hemşireler sağlamıyor. Tecrübesiz sağlık çalışanlarının yenidoğan servislerinde çalıştırılması bir risk oluşturuyor," dedi.

"KOMİSYON, KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM SUNMALI"

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, konunun yalnızca yenidoğanlarla sınırlı tutulmaması gerektiğini belirterek, "Engelli ve yaşlı bireyler gibi kırılgan gruplara karşı sağlık sistemindeki eksiklikleri de masaya yatırmalıyız. Bu komisyon, sağlık politikalarını da ele alarak kapsamlı bir çözüm sunmalı," ifadelerini kullandı.

"KRİTİK BİR ROL OYNUYOR"

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, habersiz denetimlerin önemine vurgu yaptı. "Sağlık Bakanlığı yetkililerini dinlediğimizde bize her şeyin yolunda olduğunu anlatacaklar. Ancak bebek ölümleri ve milyonlarca liralık kamu zararı yaşandıysa, bu durum nasıl açıklanacak? Habersiz denetimler istismarları ortaya çıkarmada kritik bir rol oynuyor," dedi.

"TÜM SAĞLIK SİSTEMİNİ KAPSAYAN RAPORLARI TALEP ETMELİYİZ"

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, 2016’da Türk Neonatoloji Derneği tarafından hazırlanan raporda çeteleşme bulgularına dikkat çekti ve bu raporun yürürlüğe konulmamasını eleştirdi. Ayrıca, SGK’nın 2016’dan bu yana yürüttüğü soruşturmaların detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirtti. "Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’ndan yalnızca yenidoğanlarla ilgili değil, tüm sağlık sistemini kapsayan raporları talep etmeliyiz," dedi.

Pala, Şafak Hastaneler Grubu’na yönelik 32 soruşturmanın belgelerinin de komisyona sunulmasını isteyerek, bu tür raporların daha kapsamlı bir değerlendirme yapılmasına olanak sağlayacağını ifade etti.

Kaynak: anka