Bilim insanları, tavuklarda belirli bir geni hedef alarak gerçekleştirdikleri genetik müdahaleyle, hayvanların dinozorlara benzer tüyler çıkarmasını sağladı. Bu bulgular, tüylerin evrimsel gelişiminde söz konusu genin önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor.
TAVUKLARIN PULLU AYAKLARI TÜYLÜ HALE GETİRİLMİŞTİ
Karmaşık yapıya sahip günümüz kuş tüylerinin aksine, ilk oluşan tüylerin oldukça basit yapıda olduğu biliniyor. Erken Triyas döneminde yaşamış dinozorlarda, içi boş, tüp benzeri yapılar olan "prototüyler" bulunduğu düşünülüyor. Cenevre Üniversitesi’nden genetikçi Michel Milinkovitch ve Rory Cooper, tüylerin evrimini çözümlemek amacıyla yaptıkları araştırmalarda, adını popüler video oyunu karakteri Sonic the Hedgehog’dan alan bir gene odaklandı.
Bu genin, tavuk embriyolarında tüylerin yanı sıra birçok gelişimsel süreçte etkili olduğu biliniyor. Araştırmacılar, 2023 yılında gerçekleştirdikleri bir çalışmada, bu geni değiştirerek tavukların pullu ayaklarını tüylü hale getirmeyi başarmıştı.
7 HAFTADA OLAĞAN GÖRÜNÜME ULAŞTI
Yeni yayımlanan araştırmada ise bilim insanları, Sonic Hedgehog genini baskılayan bir molekülü tavuk embriyolarına enjekte etti. Embriyonik gelişimin dokuzuncu gününde, normalde oluşması beklenen dallı ve karmaşık tüy tomurcukları yerine, dinozorların prototüylerine benzeyen daha ilkel yapılar gelişmeye başladı.
Ayrıca, tüylerin ilerleyen süreçte kazanması gereken karmaşık dallanma modeli de bu müdahaleyle azaldı. Ancak embriyolar gelişmeye devam ettikçe, yaklaşık iki hafta içinde tüylenme kısmen normale döndü. Yumurtadan çıkan yavruların vücudunda başlangıçta tüysüz bölgeler bulunmasına rağmen, zamanla tüylenme tamamlandı ve hayvanlar 7 hafta içinde olağan görünümlerine ulaştı.
Milinkovitch, elde edilen sonuçları şu şekilde yorumluyor: "Deneylerimiz, ayak pullarının gelişiminde geçici bir bozulmanın bu yapıları kalıcı olarak tüylere dönüştürebileceğini, ancak tüylerin oluşumunu tamamen ve kalıcı olarak engellemenin çok daha zor olduğunu gösteriyor."
Her ne kadar son çalışma bir önceki kadar kalıcı değişimler yaratmamış olsa da, Sonic Hedgehog geninin tüy evriminde oynadığı rolün önemini vurguluyor. Milinkovitch, bu genetik mekanizmaların, dinozorların erken evrim dönemlerinde prototüylerin nasıl ortaya çıktığını açıklamak için anahtar olabileceğini ifade ediyor.