Bal, özellikle de bizim yemek kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Bal, arıların bu kadar önemli hayvanlar olmasının temel sebeplerinden biridir çünkü oldukça faydalı bir yiyecektir. Balın kan şekerini düzenlemekten tutun enerji vermesine kadar birçok mucizevi etkisi vardır.
Balın Faydaları Nelerdir?
Balın faydaları başlıca şunlardır:
1. Kas Ağrılarını Gidermesi
Balın içerisinde früktoz ve glikoz bileşikleri bulunur. Bu bileşikler, kasların rahatlamasını ve dolayısı ile kas ağrılarının giderilmesini sağlayan bileşiklerdir. Bu yüzden bal tüketen insanlar, kas ağrısı problemi ile karşılaşma ihtimali düşük olan insanlardır. Birçok sporcu bu bilgiyi bildiği için günlük olarak bal tüketir.
2. Kan Şekerini Düzenlemesi
Birçok kişi balın çok şekerli olduğu için kan şekeri seviyelerine iyi gelmeyeceğini düşünse de bu düşünce aslında büyük bir yanılgıdır. Bal, gerçekten organik ve orijinalse kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir. Ancak, kan şekeri seviyelerinin düzenlenebilmesi için yalnızca balın organik olması değil aynı zamanda ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Ölçüsüz bir şekilde tüketilen bal, kan şekeri seviyelerinizi alt üst edebilir.
3. Kilo Vermeye Yardımcı Olması
Kilo problemi, günümüzde sık karşılaşılan bir problemdir ve kişinin hem psikolojik hem de fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bir insanın kilo vermemesinin temel sebeplerinden biri şekerli şeylere karşı koyamamasıdır. Bal, doğal şeker içerir ve hem tatlı ihtiyacınızı karşılar hem de sağlığınıza iyi gelir. Bu sayede bal, kilo vermenize yardımcı olabilir.
4. Öksürüğü Kesmesi
Öksürük, genellikle bakterilerden dolayı meydana gelen soğuk algınlığının sebep olduğu bir semptomdur. Bal, özellikle de soğuk algınlığından dolayı ortaya çıkan öksürüğe çok iyi gelebilir. Balın öksürüğe iyi gelmesinin sebebi, antibakteriyel bir etkiye sahip olmasıdır.
5. Uykusuzluğu Önlemesi
Uykusuzluk problemi hem psikolojik hem de fiziksel sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen bir problemdir. Bu problem sonucunda kişi, kısır bir döngüye girerek hem psikolojik hem de fiziksel sağlığından olabilir. Bal, tripofan isimli bir madde içerir. Bu madde, melatonin salgılamanıza yardımcı olur. Melatonin, uyku düzenini kontrol altına alan hormondur. Bu yüzden bal, dolaylı bir şekilde uykusuzluk probleminden kurtulmanızı sağlayabilir.
Bal Buzdolabına Konulur Mu?
Balı buzdolabına koymak, balın faydalı etkilerinin azalmasına yol açacaktır. Balı hem çok soğuk hem de çok sıcak bir ortamda muhafaza etmemek gerekir. Bal; kuru, serin ve güneş görmeyen ortamlarda saklanmalıdır.
Balın Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Balın gerçek olup olmadığını anlamak, balın faydalı etkilerini görebilmek için çok önemlidir. Balın gerçek olduğunu anlayabilmek için birden fazla yöntem kullanabilirsiniz. Balın gerçek olup olmadığını anlamanın en güvenilir yolu, su testi yöntemini kullanmaktır. Su testi yönteminde gerçek olup olmadığını anlamak istediğiniz baldan bir kaşık alarak bir bardak suyun içerisine eklemeniz gerekir. Suyun içerisine eklediğiniz bal dibe çöküyorsa ve uzun süre boyunca çözülmüyorsa bu durum, balın gerçek olduğunu gösterir. Sahte bal ise su içerisinde hemen çözünür ve dolayısıyla dibe çökemez.
Bal İshal Yapar Mı?
Bal, genellikle ishal yapmaz. Hatta bal, ölçülü bir şekilde tüketilirse ishal problemini ortadan kaldırabilir. Ancak, balın çok fazla tüketilmesi ishal problemine yol açabilir. Bu yüzden balın ishal gibi yan etkilere neden olmasını istemiyorsanız balı ölçülü bir şekilde tüketmeniz gerekir. Buna ek olarak ishal olduğunuz zamanlarda bal tüketiminden uzak durmanız gerekebilir çünkü bal, bağırsakları çalıştırarak ishal probleminin daha kötü hale gelmesine yol açabilir.