Suriye’nin geçici hükümetine bağlı Eğitim Bakanlığı, okul müfredatındaki değişiklikleri duyurdu. Yapılan değişiklikler, "İslamcı eğilimler taşıdığı" gerekçesiyle sosyal medyada büyük tartışma yarattı. Bakanlık, tepki çeken bu değişikliklerin, Esad dönemindeki bazı Kuran ayetlerinin yanlış yorumlanmasının düzeltilmesi amacını taşıdığını açıkladı.
Bakanlığın resmi sosyal medya hesabında yayımlanan açıklamada, İslam’ın kutsal kitabı Kuran’daki bir ayetin yorumuna atıfta bulunan “iyilik yolu” ifadesi yerine “İslami yol” ifadesinin getirildiği belirtildi. Ayrıca, "lanetlenmiş ve yoldan çıkmış olanlar" ifadesi de “Yahudiler ve Hıristiyanlar” olarak değiştirildi. Bunun yanı sıra, “şehit” kelimesi de "vatan için ölen" yerine "Tanrı uğruna kendini feda eden" olarak tanımlandı. Müfredattan, yaşamın kökeni ve evrimiyle ilgili bazı bölümler ise çıkarıldı.
TEPKİLER VE SOSYAL MEDYA YORUMLARI
Suriye Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı bu değişiklikler, sosyal medyada büyük tartışmalara yol açtı. Birçok sosyal medya kullanıcısı, geçici hükümetin müfredat üzerinde değişiklik yapma yetkisine sahip olmadığını savundu. Bazı kullanıcılar, değişikliklerin ülke tarihini “silme” girişimi olarak değerlendirirken, bazıları da müfredattaki ifadelerin "İslamcı eğilimler" taşıdığına dair eleştirilerde bulundu.
Bir sosyal medya kullanıcısı, “Mevcut hükümet, müfredat üzerinde bu tür değişiklikleri yapma hakkına sahip olmayan geçici bir hükümettir. Müfredat ancak yeni anayasaya uygun olarak değiştirilmelidir” yorumunu yaptı.
EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN YENİ AÇIKLAMA
Bakanlık, gelen tepkiler üzerine bir açıklama yaparak, Suriye’deki okullarda müfredatın, uzman komiteler tarafından gözden geçirilip denetlenene kadar değişmeden kalacağını duyurdu. Eğitim Bakanı Nazir Muhammed el Kadri'nin açıklamalarına göre, yapılan değişiklikler Esad rejimini yücelten içeriklerin çıkarılması ve rejim bayrağının yerine Suriye devriminin bayrağının konulması talimatına dayalıydı.
El Kadri, önceki açıklamalarında ise müfredatta yalnızca Baas Partisi’ne ait referansların kaldırılacağını belirtmişti. Ayrıca, ilkokullarda kız ve erkek öğrencilerin karışık bir şekilde eğitim almaya devam edeceğini ve hem İslam hem de Hristiyan dininin okul müfredatında ders olarak okutulmaya devam edileceğini söylemişti.
GEÇİCİ HÜKÜMETİN GELECEĞİ VE HTŞ’NİN ROLÜ
Suriye'de geçici hükümetin iktidarının ne kadar süreceği ise belirsizliğini koruyor. Geçici hükümet, Mart 2025'e kadar görevde kalacağını duyurmuştu. HTŞ lideri Ahmed El Şaraa, hükümetin, El Kaide'den uzaklaşarak daha hoşgörülü ve kapsayıcı bir yönetim anlayışı benimsediğini açıklamıştı. HTŞ, seçimlere kadar geçici bir hükümet olarak görevde olacak.