Eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna ile Rusya arasındaki barış sürecine yönelik dikkat çeken bir öneride bulundu. Stoltenberg, Ukrayna’nın bazı bölgelerinin geçici olarak Rusya’nın kontrolüne bırakılmasının barış için bir çözüm olabileceğini belirtti. Yakında Münih Güvenlik Konferansı’nın başkanlık görevini devralacak olan Stoltenberg, "Table.Briefings" platformunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Eğer bir ateşkes hattı, Rusya’nın işgal ettiği toprakları kontrol etmeye devam etmesi anlamına geliyorsa, bu durum Ukrayna’nın bu topraklardan tamamen vazgeçmesi gerektiği anlamına gelmez. Kiev yönetiminin, toprak tavizi karşılığında güvenlik garantileri alması önemlidir."

Stoltenberg, bu güvenlik garantilerinin NATO üyeliği veya Ukrayna’ya başka destek mekanizmaları ile sağlanabileceğini dile getirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin, hiçbir bölgenin Rusya’ya bırakılmaması yönündeki talebine destek verdiğini belirten Stoltenberg, mevcut askeri durum nedeniyle bunun yakın vadede mümkün olmadığını ifade etti.

"Bir ateşkes hattına ihtiyacımız var. Bu hattın Rusya’nın şu anda kontrol ettiği tüm bölgeleri kapsaması ideal olur. Ancak bu, yakın gelecekte gerçekleşmesi mümkün bir senaryo gibi görünmüyor."

NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI BAŞLIYOR

Öte yandan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, 3-4 Aralık tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek. Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katılacağı toplantıda, bölgesel krizler ve NATO'nun gelecekteki stratejileri masaya yatırılacak.

Toplantının ilk oturumunda, Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın da katılımıyla, Orta Doğu’daki krizler ve NATO-Ürdün iş birliği ele alınacak. Bakan Fidan’ın, Suriye’deki istikrarsızlık, Gazze’deki insani durum ve Türkiye’nin NATO-Ürdün iş birliğine verdiği desteği vurgulaması bekleniyor.

İkinci oturum ise NATO-Ukrayna Konseyi formatında yapılacak. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha’nın katılacağı oturumda, savaşın son durumu değerlendirilecek. Bakan Fidan, Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineleyecek ve diplomatik çözümlerin önemini vurgulayacak.

Son oturumda, müttefikler arasında savunma ürünlerinin ticareti, Avrupa-Atlantik bölgesindeki tehditler ve terörizmle mücadelede dayanışma konuları tartışılacak. Toplantı, Genel Sekreterlik görevini Mark Rutte’nin üstlenmesinden sonraki ilk NATO Dışişleri Bakanları buluşması olacak.

Bakan Fidan’ın toplantı sırasında mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapması da planlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi