Dijitalleşme devriminin etkisiyle iş dünyasında son dönemin en önemli gündem maddesi yapay zekâ teknolojileri oldu. Kariyer.net Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Fatih Uysal, istihdamda taleplerin hızla değiştiğine dikkat çekerek, yetkinlik konusunun Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olarak öne çıktığını ifade etti. Uysal, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan “Geleceğin İşleri” (Future of Jobs) 2025 raporu doğrultusunda istihdam piyasalarındaki değişimleri analiz ettiklerini belirterek, “Türkiye’de şirketlerin yüzde 78’i, yapay zekâ becerilerine sahip yeni çalışanlar işe almayı planlıyor.” dedi.

İŞE ALIMLARDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Bu ivmenin son yıllarda hız kazandığını belirten Uysal, “2020-2023 yılları arasında yapay zekâ pozisyonları için çalışan talebi yüzde 81 artış gösterirken, bu alanlara uygun yetenek arzı sadece yüzde 11 seviyesinde kaldı. Bu veriler, yapay zekâ rollerinde arz ve talep arasında dengenin henüz sağlanamadığını ortaya koyuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Uysal’ın analizleri ve öngörüleri şöyle:

·        “Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz HR Pulse Q4 2024 araştırmamızda, 2025 yılı işe alım planlamalarını inceledik. 500’den fazla işveren temsilcisinin katıldığı araştırmaya göre, şirketlerin yaklaşık yüzde 50’si 2025’te işe alımlarında artışa gitmeyi planlıyor. Yaklaşık yüzde 40’ı ise mevcut işe alım planlarında bir değişiklik yapmayı düşünmüyor.”

·        “Son dönemde iş arayanların beklentilerinde maaş kriterinin yanı sıra yan haklar ve çalışma modeli önemli ölçüde güç kazandı. HR Pulse Q4 2024 araştırmamıza göre adayların yüzde 90’ından fazlası, iş tekliflerini değerlendirirken yan hakların karar sürecinde etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, adaylar esnek çalışma koşulları sunan iş fırsatlarını daha çok tercih ediyor.”

·        “Son yıllarda işe alım süreçlerindeki en büyük dönüşümlerden biri, yapay zekâ ve veri analitiği gibi teknolojilerin entegrasyonu oldu. Şirketler artık adayları yalnızca geleneksel CV’lerle değil, yetkinlik bazlı değerlendirme yöntemleriyle analiz ediyor. Bu dönüşüm, beceriye dayalı işe alım modellerinin giderek yaygınlaşmasına zemin hazırladı.”

İşe alım süreçlerinde yapay zekâ ve veri analitiği destekli değerlendirme yöntemlerinin önümüzdeki dönemde daha fazla önem kazanacağı öngörülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ