SGK, üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan gayrimenkullerin mevzuat gereği devralınmasının mümkün olmadığını belirtti.

SGK’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“SGK, kanunlar ve mevzuatlar çerçevesinde yönetilmektedir. Üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan bir gayrimenkulün devralınması, satış kabiliyeti bulunmadığı için mümkün değildir. Bu uygulama, kamu yararını gözetmek adına büyük bir hassasiyetle yürütülmektedir. Bugüne kadar 1200’den fazla gayrimenkul devri gerçekleştirilmiştir ve hiçbirinde haciz, şerh veya ipotek bulunmamaktadır.

Üzerinde haciz, şerh ve ipotek bulunan taşınmazların teklif edilmesi, ya bilgi eksikliğinden ya da kamuoyunu yanıltma çabasından kaynaklanmaktadır. SGK olarak, satış kabiliyetine sahip taşınmazların devri konusunda belediyelere şeffaf bir süreç sunmaktayız ve bu konuda yol göstermeye devam edeceğiz.”

ABB: 572 TAŞINMAZ SUNDUĞUMUZ GÖRMEZDEN GELİNDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi ise SGK’nın açıklamasına yanıt vererek, teminat olarak sundukları taşınmazların gerçek dışı iddialarla reddedildiğini belirtti. ABB açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“SGK’ya borçlarımızın yapılandırılması için Anafartalar Çarşısı gibi kıymetli ve satılabilir nitelikte 572 taşınmaz sunduk. Ancak bu taşınmazlar görmezden gelindi ve gerçek dışı iddialarla 'tuvalet teklif edildi' şeklinde çarpıtıldı.

Ulus’ta yer alan, 525 bağımsız bölümü içeren Anafartalar Çarşısı, 2016 yılında SGK’dan protokolle alınmıştı. 2 Eylül 2024’te, 30’u arsa ve 525’i Anafartalar Çarşısı’na ait olan taşınmazlar SGK’ya teminat olarak sunuldu. Bu taşınmazların toplam değeri 1 milyar 193 milyon 350 bin lira olup üzerlerindeki haciz tutarı 3 milyon lira civarındadır. Haciz tutarını düşüp kabul etmek mi zor geldi, yoksa bu taşınmazları kabul etmemek mi tercih edildi?”

ABB, SGK’nın yaklaşımını eleştirerek, teminat olarak sundukları taşınmazların görmezden gelinmesini kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi