SGK yetim aylığı başvurusu yapmak isteyen kişilerin, vefat eden sigortalının dosyasının bulunduğu kuruma başvuruda bulunmaları gerekmektedir. 4/A ve 4/B sigorta kolu kapsamında olanlar için başvuru Sosyal Güvenlik İl Merkez Müdürlükleri’ne yapılmalıdır. Bu başvuruda; gelir aylık ödenek talep belgesi sunulmalıdır.
4/C sigorta kolu kapsamında vefat eden sigortalıdan yetim aylığı almak isteyenler için başvuru Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emekli Daire Başkanlığı’na yapılmalıdır. Başvurular e-Devlet platformu üzerinden de yapılabilir.
SGK Yetim Aylığı Başvuru Şartları Nelerdir?
Yetim aylığına hak kazanabilmek için kanunda belirtilen şartların sağlanması gerekmektedir. Sigortalının ölümünden sonra hak sahiplerine yetim aylığı bağlanabilmesi için gereken koşullar şu şekildedir:
- Sigortalının; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında en az 1800 günlük prim ödemiş olması gerekmektedir.
- 4/1-(a) sigortalıları için her türlü borçlanma süreleri hariç en az beş yıl sigortalı olunmuş ve toplamda dokuz yıl prim ödenmiş olması şarttır.
- Yetim aylığı almak isteyenlerin sigortalı bir işte çalışmamaları gerekmektedir. Ayrıca yabancı bir ülkenin mevzuatı kapsamında da çalışmamış olmaları şarttır.
- Kız çocuklarının yaş ya da eğitim durumları ile ilgili özel bir şart bulunmamaktadır. Ama; kız çocukları evlendiklerinde yetim aylığı kesilir.
- Eğitim almayan erkek çocukları 18 yaşına kadar yetim aylığı alabilir. Üniversite eğitimi gören erkek çocukları 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilir. Üniversite eğitimi almamış erkek çocukları 20 yaşına kadar yetim aylığı alabilir.
Not: Kız çocukları evlendiklerinde yetim aylığı kesilse de, erkek çocukları için evlilik durumu yetim aylığı alma hakkını etkilemez. Erkek çocukları, eğitim durumlarına bağlı olarak belirtilen yaşa kadar yetim aylığı almaya devam edebilir.
SGK Yetim Aylığı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Yetim maaşı başvuruları yapıldıktan sonra sonucu sorgulamak için üç yöntem kullanılır:
- 'ALO 170' çağrı merkezi hattını arayarak başvurunun durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Başvuru yaptığınız SGK kurumu ya da ilgili sosyal güvenlik birimine giderek başvurunuzun durumunu öğrenebilirsiniz.
- E-Devlet sistemine giriş yaparak da yetim maaşı sorgulaması yapabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘sosyal yardım bilgileri sorgulama’ yazmanız yeterlidir. Kimlik doğrulamasını tamamladıktan sonra yetim maaşı ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
SGK Yetim Aylığı İşe Girince Kesilir Mi?
Eğer bir kişi sigortalı olarak çalışmaya devam etse bile 25 yaşını geçmediği sürece ve öğrenimine devam ediyorsa yetim aylığı almaya devam edebilir. Bu durum yalnızca 4/a kapsamında çalışan gençler için geçerlidir. Ama; yetim aylığı almakta iken hem çalışıp hem de eğitim gören gençlerin 4/b (BAĞ-KUR) ya da 4/c (Emekli Sandığı) statüsünde sigortalı olmaları durumunda ya da yabancı ülke mevzuatına göre çalışmaya başlamaları halinde yetim aylıkları kesilecektir.
İsteğe bağlı sigortalılık 4/b kapsamına girse de zorunlu sigortalılık kapsamında bulunmadığından ölüm aylığı alırken isteğe bağlı sigortalı olanların aylıkları kesilmemektedir.
SGK Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu?
Yetim aylığı miktarı hisselere göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda farklı oranlarda hisseye sahip olanların alacağı aylık maaşlar hakkında bilgi verilmiştir:
- %25 oranında yetim aylığına sahip olanlar en düşük 3.930,50 TL maaş alacaklardır.
- %50 hisseye sahip olanlar için ise aylık maaş miktarı en düşük 7.859 TL olarak belirlenmiştir.
- %75 oranında dul ve yetim aylığı alan kişilerin alacakları maaş ise en düşük 10.039 TL olacaktır.