SGK uzun vade gün sayısı, prim günlerin toplamıdır. Uzun vade gün sayısı, emekli olmak için kaç günlük priminizin ödendiğini gösterir. SGK uzun vade gün sayısı ifadesi kafa karıştırıcı bir ifade gibi görünse de aslında anlamı bu kadar basittir.
Uzun Vade Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır?
Uzun vade gün sayısını hesaplamak için prim gününü öğrenmek gerekir. Çalışan insanların prim gün sayısı, aylık olarak 30 gündür. Burada o ayın kaç gün olduğu önemli değildir. Örnek olarak 1 yıl boyunca çalışmış bir insanın uzun vade gün sayısı 12 × 30 hesabı ile 360 günlük olarak hesaplanır.
Uzun Vade Gün Sayısı ile Prim Gün Sayısı Arasındaki Fark Nedir?
Uzun vade gün sayısı ile prim gün sayısı arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Birçok kişi uzun vade gün sayısı ve prim gün sayısı ifadelerinin farklı şeyleri anlatan iki ifade olduğunu zannetse de bu aslında doğru değildir. Uzun vade gün sayısı da prim gün sayısı da emeklilik için ödenen prim günlerini anlatan ifadelerdir.
Uzun Vade Gün Sayısı Kaç Olmalı?
Uzun vade gün sayısı, emekli olmak için en az 5.000 gün olmalıdır yani bir insanın emekli olabilmesi için en az 5.000 günlük prim ödemesinin yapılmış olması gerekir. Ancak, engellilik ya da doğum borçlanması gibi ekstrem durumlar söz konusu olduğu zaman 5.000 günden daha az uzun vade gün sayısı ile emekli olabilmek mümkün hale gelir.
Uzun Vade Gün Sayısı 1 Ne Demek?
Uzun vade gün sayısı 1 ifadesi, sadece bir günlük sigorta priminizin ödendiğini gösterir. Uzun vade gün sayısının 1 olması genellikle sadece sigorta girişi yapılmış ama prim ödemeleri yapılmamış kişilerde rastlanan bir durumdur.
4A Uzun Vade Gün Sayısı 0 Ne Demek?
4A uzun vade gün sayısı 0 demek prim ödemesinin yapılmadığı anlamına gelir. Bu ifadeyi gören bir kişi ya hayatı boyunca çalışmamıştır ya da çalıştığı yerde sigortasının yapılaması gibi usulsüzlükler ile karşı karşıya kalmıştır. İkinci seçenek söz konusu ise bu hatayı düzeltmek adına hukuki süreci başlatmanız gerekir.
Uzun Vade Gün Sayısı e-Devlet Üzerinden Sorgulanabilir Mi?
Uzun vade gün sayısı yani prim ödenen gün sayısı e-Devlet üzerinden sorgulanabilir. Uzun vade gün sayısı sorgulama işlemleri için sigorta türlerine göre şu linkleri kullanabilirsiniz:
- 4A: https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu
- 4B: https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi
- 4C: https://www.turkiye.gov.tr/4c-tescil-kaydi
Bu sayfalar üzerinden tescil kaydı, hizmet dökümü ve hizmet bilgisi gibi uzun vade gün sayısı bilgisini içeren belgelere ulaşabilirsiniz. Buna ek olarak bu linkler üzerinden bu belgeleri PDF olarak da indirebilirsiniz.
SGK Uzun Vade Başlangıç Tarihi Nedir?
Uzun vade başlangıç tarihi, kişinin uzun vadeli bir şekilde sigorta ödemelerinin yapılmaya başlandığı tarihtir. Bu tarih genellikle uzun vadeli bir çalışmanın başlangıcını gösterir. SGK uzun vade başlangıç tarihiniz üzerinden emeklilik tarihiniz ve kalan prim ödemeleriniz gibi şeyleri de kolayca hesaplayabilirsiniz.
Uzun Vade Başlangıç Tarihi 9999 Ne Demek?
Uzun vade başlangıç tarihinin 9999 olması mümkün değildir. e-Devlet üzerinden uzun vade başlangıç tarihi sorgulaması yaptığınızda bu tarihin 9999 olması, sistemsel bir hatayı gösterir. Muhtemelen uzun vade başlangıç tarihiniz 1999 yılına dayanmaktadır ve sistemsel bir arıza yüzünden veriler yanlış çıkmaktadır.