SGK’nin kalp ameliyatını karşılayıp karşılamaması, duruma göre değişkenlik gösterebilir. 2022 yılında dek tüm kalp cerrahisi operasyonları paket fiyat ile SGK tarafından karşılanırken yapılan düzenlemeler sonucunda bu durum sona ermiştir. Günümüzde kalp ameliyatlarının masrafları, çoğu zaman SGK tarafından karşılanmaz. Ancak, kişinin maddi durumu kötüyse ve söz konusu olan operasyon hayati bir operasyonsa operasyon ile ilgili tüm masraflar SGK tarafından ödenebilir.
Kap Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?
Kalp ameliyatını yapan doktor, kalp ve damar cerrahisi uzmanıdır. Birçok kişi kalp ameliyatlarının kardiyologlar tarafından yapıldığını zannetse de bu aslında doğru değildir. Kardiyologlar; kalp ile ilgili sağlık problemlerinin saptanmasında, bu problemlerin ilaçla tedavi edilmesinde ve girişimsel operasyonların yürütülmesinde önemli bir rol oynarken kalp ve damar cerrahisi uzmanları ise büyük çaplı operasyonları yani kalp ameliyatlarını yürütürler.
Kalp Ameliyatı Sonrası Sol Kol Ağrısı Normal Mi?
Kalp ameliyatı sonrası sol kol ağrısı, genellikle normal kabul edilir. Ancak; sol kol ağrısı tüm göğüs bölgesine yayılıyorsa, baskı hissine yol açıyorsa ve dayanılmaz bir acı hissedilmesine sebep oluyorsa normal değildir. Böyle bir durumda acilen ambulans çağırmak ve hastaneye gitmek gerekir.
Kalp Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kalp ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler başlıca şunlardır:
- Hasta Ziyaretlerini Minimuma İndirmeniz Gerekir
Kalp ameliyatı, çok önemli bir operasyondur ve bu kadar önemli bir operasyondan sonra kişi, enfeksiyonlara çok açık hale gelir. Bu yüzden kalp ameliyatı gibi önemli operasyonlardan sonra hastanelere ziyaretçi kabul edilmemesi gibi durumlar söz konusu olur. Hastaneden taburcu olduktan sonra bile ziyaretçi konusunda dikkatli olmanız, çok önemlidir. Ziyaretçi kabul etmek istediğiniz durumlarda ise ziyaretçilerin hijyenine ve mesafelerine dikkat etmesi gerektiğini unutmamalısınız.
- Sigara İçmemeniz Gerekir
Sigara içmek demek genel sağlık durumunu olumsuz anlamda etkilemek anlamına gelir. Sigara, birçok organ gibi kalbi de tehlikeye atar. Sigara içmemek, kalp ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinin hızlanmasına ve daha doğru ilerlemesine yardımcı olacaktır. Kalp ameliyatı öncesinde sigara içen biriyseniz sigarayı bırakmaya çalışmalısınız. Bunu başaramayacaksanız sigarayı azaltmanız bile faydanıza olacaktır.
- Bol Bol Dinlenmeniz Gerekir
Bazı nadir sağlık problemleri dışında neredeyse tüm sağlık problemlerine iyi gelen şey, bolca dinlenmektir. Bol bol dinlenerek kalp ameliyatı sonrasında operasyona uyum sağlamanız ve iyileşmeniz daha kolay hale gelecektir.
- Doktorunuzun Önerilerine Harfiyen Uymalısınız
Kalp ameliyatı da dahil olmak üzere herhangi bir tıbbi müdahaleden sonra en önemli şey, doktorun önerileridir. Doktorunuzun önerileri hem söz konusu olan operasyona hem de genel sağlık durumunuza uygun öneriler olacaktır.
- Göğüs Bölgenizi Korumaya Dikkat Etmelisiniz
Kalp ameliyatlarının büyük bir çoğunluğunda göğüs bölgesinde kaçınılmaz bir tahribat meydana gelir. Bu tahribatın iyileşebilmesi için bölgenin darbelerden korunması gerekir. Hem sizin hem de çevrenizdeki insanların bu konuda bilgi sahibi olması ve hassas davranması çok önemlidir.
- Varis Çorabı Kullanmanız Gerekebilir
Kalp ameliyatlarının büyük bir çoğunluğunda ve özellikle de yaşlı insanlara yapılan kalp ameliyatlarında damarlarda meydana gelen tahribattan dolayı operasyon sonrasında varis çorabı kullanılması gerekir.
- Beslenme Konusunda Çok Hassas Davranın
Beslenme, bir insanın sağlıklı olması ve sağlıklı kalması için çok önemlidir. Kalp ameliyatı gibi önemli bir operasyon, kişinin sağlık durumunun tehlikede olduğunu gösterir. Böyle bir durumda beslenme, çok daha fazla önemlidir. Özellikle de az yağlı ve az tuzlu yemekler tüketmeniz gerektiğini unutmamalısınız.