SGK, anlaşmalı özel hastanelerdeki tedavi ve muayene masraflarını belirli oranlarda karşılamaktadır. SGK, özel hastanelerdeki masrafları devlet hastanelerine kıyasla daha makul hale getirirken, tamamlayıcı sağlık sigortası sahipleri özel hastanelerde fark ücreti ödemeden muayene ve tedavi olabilmektedir.

SGK anlaşmalı özel hastanelerde SGK’nın geçerliliği vardır. Bu anlaşmalar sayesinde SGK’lı vatandaşlar, özel hastanelerden daha uygun fiyatlar ile sağlık hizmeti alabilirler. Tamamlayıcı sağlık sigortası bulunan kişiler ise bu sigorta sayesinde sadece katılım payı ödeyerek özel hastanelerde ücretsiz sağlık hizmeti alabilirler. Devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinde bu katılım payı ücreti 6 TL olarak belirlenmiştir. Özel hastanelerde ise katılım payı tutarı 15 TL’dir.

SGK Özel Hastanelerde Tedavinin Yüzde Kaçını Karşılıyor?

SGK, anlaşmalı özel hastanelerde belirli bir masrafı karşılar, geriye kalan kısım ise fark ücreti olarak hastadan tahsil edilir. Örneğin, SGK bir muayene için özel hastaneye 100 TL ödeme yapar ise hastane bu muayene için hastadan en fazla %200 oranında fark ücreti talep edebilir. Yani hastanın toplam ödeyeceği miktar 200 TL olacaktır; SGK 100 TL’sini karşılayacaktır. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile bu fark ücretleri ortadan kaldırılabilir ve özel hastanelerden tamamen fark ücreti ödemeden yararlanabilirsiniz.

SGK Özel Hastanelerde Ameliyat Masraflarını Karşılıyor Mu?

SGK, özel hastanelerde yapılan ameliyat masraflarını belirli şartlar altında karşılayabilir. Eğer ameliyatın yapılacağı hastane SGK ile anlaşmalı ise masrafların bir kısmı SGK tarafından ödenir. Ancak, özel hastanelerin kendi fiyat uygulamalarına göre ödenecek ücretlerde değişiklik olabilir ve SGK’nın karşılamadığı bir fark ücreti çıkabilir. Bu farkı kendi bütçenizden karşılamanız gerekebilir.

Eğer bir Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) poliçeniz var ise sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde ameliyat masraflarının geriye kalan fark ücreti de poliçeniz tarafından karşılanır. Bu sayede kendi cebinizden ek bir ödeme yapmadan sağlık hizmeti alabilirsiniz.

TSS poliçelerinde ameliyat sağlık hizmeti, yatarak tedavi teminatına dahil edilir. Ancak, bu teminatın devreye girmesi çoğu sigorta şirketinde belirli bir bekleme süresine tabidir. Poliçeyi satın aldıktan sonra bu süre (genellikle 3 ay ila 1 yıl gibi) geçmeden önce ameliyat işlemi için sigorta şirketi provizyon vermeyebilir. Dolayısıyla TSS’nin yatarak tedavi giderlerini karşılayabilmesi için poliçenin bekleme süresi dolmuş ve provizyon alınabilir bir zaman diliminde başvuru yapılması önemlidir.

Özel Hastanelerde Acil Serviste Sigortasız Muayene Ücreti Ne Kadar?

Özel hastanelerde acil servislere başvuran kişiler için sağlık yönetmeliği çerçevesinde belirlenen kurallar gereğince ücret talep edilmez. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan düzenlemeler doğrultusunda özel hastanelerde acil servislerde sunulan tedaviler için hastalardan herhangi bir ücret alınması söz konusu değildir. Dolayısıyla özel hastanelerin acil servislerine başvuran kişiler maddi durumlarına bakılmaksızın acil tedavi hizmetlerinden ücret ödemeksizin faydalanabilirler. Sağlık hizmetlerine erişim konusunda endişe duymadan gerekli acil tedavileri alabilirsiniz.

SGK ile Anlaşmalı Olan Özel Hastaneler Nasıl Öğrenilir?

SGK ile anlaşmalı özel hastaneler hakkında güncel bilgilere ulaşmak ve 2024 yılında en yakın sağlık hizmeti alabileceğiniz kurumları seçmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. SGK'nın resmi web sitesindeki sağlık hizmet sunucuları sayfasına giriş yapın.
  2. Anlaşmalı hastaneleri öğrenmek istediğiniz şehir bilgisini girin.
  3. Gitmek istediğiniz hastane türünü (özel hastane, tıp merkezi vb.) belirleyin.
  4. Bu seçimlerin ardından SGK'nın anlaşmalı özel hastane listesini görüntüleyebilirsiniz.
  5. Hastanelerin hangi bölümlerinin SGK ile anlaşmalı olduğunu öğrenmek için ilgili hastaneyi seçtikten sonra bu bilgileri edinebilirsiniz.