SGK hizmet birleştirme işlemleri sigortalıların birden fazla sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştıkları süreleri tek bir çatı altında toplamak için yapılan bir uygulamadır. Bu süreçte her yıl 360 gün ve her ay 30 gün olarak hesaplanır. Hizmet birleştirme sonucunda aynı tarihlerde üst üste gelen süreler, prim ödenmemiş dönemler ve itibari hizmet süreleri toplam hizmet süresine dahil edilmez.

Fakat iş kazası, meslek hastalığı, malullük veya ölüm gibi durumlar hizmet birleştirme işlemlerini etkilemez ve bu durumlarda birleştirme işlemi uygulanmaz. SGK'ya hizmet birleştirme başvurusu, sigortalının malullük, yaşlılık veya ölüm aylığına hak kazanması durumunda yapılabilir.

Hizmet birleştirme işlemleri oldukça uzun sürebilmektedir. Bu nedenle emeklilikten en az bir yıl önce bu işlemi başlatmanız tavsiye edilmektedir. Sürecin sonunda BAĞKUR prim borcu ya da basamak intibakı farkı gibi ödemeler yapmanız gerekebilir. Bu ödemeler tamamlandığında emeklilik işlemleriniz tamamlanacaktır.

SGK Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?

Bu işlemi gerçekleştirmek için üç farklı yol bulunmaktadır: e-Devlet kapısı üzerinden başvuru yapmak, çalıştığınız kurum aracılığı ile hizmet birleştirme dilekçesi vermek ya da doğrudan Sosyal Güvenlik İl ya da Merkez Müdürlüğü’ne giderek başvuru yapmak.

E-Devlet üzerinden başvuru yapmak en kolay yöntemlerden biridir. 4/a, 4/b ve banka sandıkları çalışanları ilgili bölümden hizmet birleştirme başvurusunda bulunabilir. Aynı şekilde kamu görevlisi olarak çalışmış; ama bu görevinden ayrılmış kişiler de hizmet sürelerini birleştirmek için ilgili bölüm üzerinden başvuru yapabilirler.

SGK İl/Merkez Müdürlükleri'ne bizzat gitmek de bir seçenek olsa da yoğunluktan kaçınmak ve gereksiz zaman kaybını önlemek adına e-Devlet üzerinden hizmet birleştirme işlemlerini gerçekleştirmek daha avantajlıdır. Bu nedenle SGK hizmet birleştirme işlemleri için e-Devlet online sistemi önerilmektedir.

SGK Hizmet Birleştirme Şartları Nelerdir?

Hizmet birleştirme işlemini gerçekleştirebilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir:

  • Hizmet birleştirme başvurusu emeklilik talebinden en az altı ay önce yapılmalıdır. Emekli aylığı almaya başladıktan sonra bu işlemi gerçekleştirmek mümkün değildir.
  • Hizmet birleştirme başvurusu yapacak kişilerin sigorta prim borçlarının olmaması gerekmektedir. Prim borcu olanların başvuruları kabul edilmez.
  • Birleştirilecek sigortalı sürelerin doğru şekilde beyan edilmesi ve gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir.

E-Devlet’ten SGK Hizmet Birleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden hizmet birleştirme işlemi yapmak oldukça kolay. İşlemi başlatmak için ilk olarak e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz aracılığı ile giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “Sosyal Güvenlik kamu görevlisiyken bu görevinden ayrılanların hizmet sürelerinin birleştirilmesi” ifadesini yazarak ilgili hizmete erişebilirsiniz. İlgili sayfaya ulaştığınızda yönlendirmeleri takip ederek hizmet birleştirme başvurusunu kolayca tamamlayabilirsiniz. Başvuru işleminiz e-Devlet üzerinden alındıktan sonra başvurunun kabul edilmesi durumunda diğer resmi işlemleri tamamlamak için Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da İlçe Müdürlükleri’ne gitmeniz gerekmektedir.

SGK Hizmet Birleştirme İşlemini Kimler Yapabilir?

Hizmet birleştirme hakkı çeşitli sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olarak çalışan ve belirli şartları taşıyan bireylere tanınan önemli bir haktır. Bu hak, çalışma hayatı boyunca farklı kurumlara bağlı olarak çalışmış ve prim ödemiş olan kişilerin bu süreleri birleştirerek emeklilik haklarını tek bir çatı altında toplamasına olanak tanır.

Bu haktan yararlanabilecek kişiler arasında ise şu gruplar yer almaktadır:

  • Çalışma dönemlerinde Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) prim ödemiş olanlar
  • Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışanlar
  • 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile kurulmuş emekli sandıklarına üye olan kişiler
  • Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olarak çalışan sanatçılar, esnaflar ve bağımsız meslek sahipleri