Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayisinin önde gelen kuruluşlarından Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, aynı gün içinde hem Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) hem de Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından fahri doktora unvanına layık görüldü. Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, “Baykar Savunma şu anda en yakın rakibinden üç kat daha büyük bir şekilde dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketidir” dedi.
Savunma sanayiindeki çalışmalarıyla Türkiye’yi hem askeri hem de ekonomik alanda dünya çapında zirveye taşıyan Selçuk Bayraktar, aynı gün iki üniversiteden ödül aldı. Burdur’daki MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen tören, gençlerin yoğun ilgisiyle dikkat çekti.
BAYKAR’IN KÜRESEL BAŞARISI
Törende Bayraktar, Baykar’ın savunma sanayiinde ulaştığı başarıları ve şirketin küresel konumunu anlattı. Bayraktar, “Savunma sanayiine baktığımızda, bundan 20 yıl önce Türkiye yüzde 80 oranında dışa bağımlıydı. Ancak artık dünya lideri markalarımız var. Baykar, bugün dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi konumunda ve en yakın rakibi olan Amerikalı bir şirketten üç kat daha büyük. Gelirlerimizin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden bir yapıya ulaştık” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, Baykar’ın kuruluş sürecini ve savunma sanayinde kat ettiği yolu şu sözlerle özetledi: “2004 yılında küçük bir robot uçakla başladığım bu serüven, yaklaşık beş yıl boyunca Güneydoğu’da terörle mücadelede geçti. Geliştirdiğimiz SİHA’larla terörün belini kırdık. 2008 yılında ilk mini İHA’mız Şırnak’taki Gabar Dağı’nda göreve başladı ve şu anda orada petrol çıkarılıyor. 2009 yılında dünyaya damgasını vuran TB2’nin ilk prototipi uçuşa geçti. Bu SİHA, Karabağ, İdlib ve Zeytin Dalı Harekatı gibi kritik operasyonlarda tarih yazdı.”
KIZIL ELMA VE AKINCI: TÜRKİYE’NİN YENİ TEKNOLOJİ SEMBOLLERİ
Bayraktar, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan Kızıl Elma’yı Cumhuriyet’in yüzüncü yılından bir yıl önce tamamladıklarını belirtti. Bayraktar, “TB2’nin ardından daha büyük bir proje olan 6 tonluk Akıncı’yı geliştirdik. Akıncı tamamen milli olarak üretildi ve 35’ten fazla ülkeye ihraç edilerek rekor kırdı. Bu projeden elde edilen gelirlerle Kızıl Elma’yı ürettik. Kızıl Elma, dünya tarihinde bir ilk olarak iki uçak yakın formasyonda uçtu. Ayrıca TB2, havada takla atan ilk insansız hava aracı oldu” dedi.
BAYRAKTAR TB3 VE UZAY PROJELERİ
Bayraktar, kısa pistli gemilere otomatik iniş-kalkış yapabilen Bayraktar TB3’ün dünyada bir ilk olduğunu ve Türkiye’nin teknoloji liderliğini pekiştirdiğini ifade etti. Ayrıca, uzay çalışmalarına da değinen Bayraktar, Fergani adını verdikleri uydu projesiyle ilk uydunun gelecek ay uzaya gönderileceğini açıkladı.
TÖREN VE FAHRİ DOKTORA TAKDİMİ
Törende, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Selçuk Bayraktar’a Fahri Doktora unvanını takdim etti. Ayrıca, Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan tarafından Bayraktar’a ödül beratı sunuldu. Selçuk Bayraktar, Rektör Dalgar ve Vali Bilgihan’a Akıncı maketi hediye ederek töreni sonlandırdı.