31 Mart yerel seçimlerinden ardından iktidar yaklaşık 7 buçuk aylık süreçte ekonomiden yargıya her alanda krizlerle boğuşsa da her seferinde gündem belirlemeyi başardı.
“Yumuşama-normalleşme”, “çözüm süreci”, yeni Anayasa, video ve fotoğraflar üzerinden verilen tematik mesajlar, Abdullah Öcalan çağrısı, Atatürk çıkışı, ortak Türk alfabesi gibi ortaya atılan pek çok konu başlığı, kısa sürede muhalefetin gündemine girmeyi başardı.
HİÇBİRİ DİYENLER BİRİNCİ PARTİ
Yerel seçimlerin başta CHP olmak üzere muhalefetin yelkenini dolduran değişim rüzgarı sönümlenmeye yüz tuttu. Kamuoyu yoklamalarına göre seçimden sonra da devam eden muhalefetteki sıçrama giderek yavaşlarken, kitlelerin ülke sorunlarını çözecek alternatif bir partiye olan inancı da zayıfladı. Asal Araştırma’nın son anketinde “Türkiye’nin sorunlarını hangi siyasi parti çözer?” sorusuna verilen yanıtlar dikkat çekti. Ankete göre ülke sorunlarını hiçbir partinin çözemeyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 40’a dayandı. Aynı araştırmanın geçtiğimiz yılki temmuz ayı verilerinde katılımcıların yüzde 27’si ülke sorunlarını AK Parti çözer derken yüzde 26,7’si “hiçbiri” yanıtını vermiş, CHP diyenlerin oranı ise yüzde 18’de kalmıştı.
KARARSIZ ORDUSU GİDEREK BÜYÜDÜ
Aradan geçen 1 yılı aşkın süreçte “hiçbiri” yanıtını verenlerin oranı muhalefetin yerel seçimde kazandığı başarıya rağmen yüzde 13,3 oranında artarken AK Parti’nin çözeceğine olan inanç ise yüzde 6 oranında azaldı. Dikkat çeken bir başka anket ise MetroPOLL Araştırma’nın 12-14 Ekim 2024 tarihli araştırmasında ölçüldü. Bu araştırmaya göre seçmenlerin yüzde 70’inden fazlasının Türkiye’de bir muhalefet boşluğu olduğu kanısında. Araştırmada AKP ya da CHP diyenler yüzde 20’de gezerken “kararsızım” diyenlerin oranının yüzde 35’e dayanması da dikkat çekti. İktidarın neden olduğu onca yıkıma rağmen seçmenin, muhalefet partilerini ülke sorunlarını çözecek bir alternatif olarak görmeme nedenleri ise seçimden bu yana yapılan şu kritik hatalar oldu:
• Normalleşme-Yumuşama: 31 Mart seçimlerinin hemen ardından iktidar, kamuoyunda ciddi bir beklenti yarattı. CHP Lideri Özgür Özel, Erdoğan ve Bahçeli’yi ziyaret etti, günlerce yumuşama mesajları verildi. Meclis açılışında Erdoğan salona girdiğinde ayağa kalkıp kalmama tartışması yaşandı. Gazete ve televizyonlar bu meseleyi günlerce manşetlere taşıdı. Gelinen süreçte yumuşama bir yana iktidarın daha da sertleştiği görüldü. Geri çekilip çekilmediği tartışılan “Etki Ajanlığı” Yasası ise rejimin kendini korumak adına neler yapabileceğini gösterdi.
• Yeni Anayasa: Uzun süredir yeni bir Anayasa yapılmasını savunan iktidar, Erdoğan’a bir kez daha başkanlık koltuğuna oturtacak formül için kolları sıvadı. İktidar cephesinin önde gelen aktörleri her fırsatta yeni Anayasa mesajı verdi. Muhalefet partilerini ziyaret ederek destek istedi.
7 BUÇUK AYDA NELER YAŞANDI?
• Çözüm tartışması: MHP Lideri Bahçeli’nin 1 Ekim’deki Meclis açılışında DEM Parti grubunun yanına giderek tokalaşmasıyla başlayan süreç, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı Meclis’e davet etmeye kadar gitti. Bahçeli, Meclis’teki haftalık Salı grup toplantılarında Öcalan çağrısını yineledi. Geçtiğimiz hafta ise ağzındaki baklayı çıkardı. “Eğer terör hayatımızdan atılırsa, enflasyon canavarına kesin bir darbe indirilirse, Türkiye siyasi ve ekonomik istikrarının zirvesine çıkarsa Cumhurbaşkanımızın bir kez daha seçilmesi doğru bir tercih değil midir?” ifadelerini kullandı. Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti belediyelerine de kayyum atandı. DEM Parti’den Bahçeli’ye verilen yanıtta ise “Uzattığın eli tuttuk, ortağın baltaladı” ifadeleri kullanıldı. Bu tartışmalarda Bahçeli’nin Öcalan çağrısından Erdoğan’ın haberi olmadığı şeklinde yorumlar da yapıldı.
• Tematik mesajlar: Ucu somut bir yere çıkmasa bile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin kendisinin ya da partisinin sosyal medya hesabından yayınladığı video ya da fotoğraflar çokça paylaşıldı. Kamuoyunun yoğun ilgisini çeken mesajlar üzerinden AK Parti ile MHP ya da Erdoğan ve Bahçeli arasında çatlak mı var sorusu dillendirildi. Son olarak MHP’nin resmi X hesabından ‘Vakit tamamdır, söz konusu vatandır’ başlıklı bir video yayınlandı. Bahçeli’nin fotoğraflarıyla servis edilen videoda, "Ülkücülük ülken için tüm dünyayı karşına almaktır bazen" , "Bazen çok şey söyleseniz de kalabalıkta kaybolur, yalnız kalırsınız bazen ne yakınınız bile anlamaz sizi" vurguları dikkat çekti. Cumhur İttifakı ortakları arasında bir uyumsuzluk olduğunu vurgulayan CHP Lideri Özel, "Bahçeli ya bir şeylerin önünü kesmek ya da ön açmak için yapmış olabilir. Ön kesmek istiyorsa ittifak krizi ile karşı karşıyayız, diğeri ise teknik bir aksaklıktır. Tarafların birbirine beklenmedik jestler yapması, başta anlaşılmış jestlerden daha büyük etki yaratır" yorumunda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Cumhur İttifakı olarak bu konuda tam mutabakat içinde olduklarını vurguladı.
HABER LİNKİ: Seçmen alternatif arıyor