Sazan sarmalı yöntemi, genellikle internet ve sosyal medya üzerinden yayılan araç satış ilanlarıyla bilinse de, dolandırıcılar artık bu yöntemi gayrimenkul sektörüne de taşıdı. Gayrimenkul Uzmanı Özkan Aydemir, dolandırıcıların nasıl hareket ettiğini anlatarak vatandaşları uyardı. Aydemir, “Bir vatandaş, emlak sitelerinde satışa koyduğu gayrimenkule 8 milyon lira fiyat biçiyor. Dolandırıcılar, mülk sahibini arayarak son fiyatı öğrenip, ilanı pasife almasını talep ediyor. Ardından, eşine göstermek bahanesiyle fotoğrafları istiyor. Fotoğrafları alan dolandırıcılar, ilanı ya kendileri yayımlıyor ya da bir emlak ofisine göndererek, 8 milyonluk evi 5 milyona satacaklarını söylüyor. Fiyatın düşük olması nedeniyle, emlakçılar bu fırsatı değerlendirerek yatırımcı müşterilerine sunuyor” dedi.
KİMLİK BİLGİLERİYLE OYUN KURUYORLAR
Dolandırıcıların, alıcıyı kimlik bilgilerini paylaşmaya ikna ederek hızlıca işlem başlattığını vurgulayan Aydemir, “Alıcı, kelepir ev bulduğunu düşünerek kimlik bilgilerini dolandırıcılara gönderiyor. Dolandırıcı, bu bilgileri gerçek mülk sahibine iletiyor ve tapu işlemleri başlatılıyor. Süreç içinde alıcı ve satıcı birbirini görmeden ilerlediği için kimse dolandırıldığını fark edemiyor. Harçlar yatırıldıktan sonra, dolandırıcı kendi hesap numarasını emlakçıya veya alıcıya vererek paranın iki farklı hesaba aktarılmasını sağlıyor. Tapuda buluşulduğunda ise gerçek ortaya çıkıyor. Mülk sahibi, yalnızca kendisine gelen parayı gördüğünü söylerken, alıcı ise iki hesaba birden ödeme yaptığını anlıyor. O sırada dolandırıcıya ulaşmak ise imkansız hale geliyor” ifadelerini kullandı.
GAYRİMENKUL ALIRKEN DİKKATLİ OLUNMALI
Aydemir, bu tür dolandırıcılıklara karşı vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Alıcı, satıcı ve emlakçılar, evi görmeden işlem yapmamalı. ‘Fırsatı kaçırmayayım’ diyerek hareket edenler, ellerindeki paradan olabilir. Bu tür sazan sarmalı dolandırıcılıkları, tapuda imza aşamasına gelene kadar fark edilmesi zor yöntemlerdir. Son dönemde Bursa, İstanbul, Elazığ, Erzurum ve Balıkesir’de bu tür vakalar arttı. Gayrimenkul alımlarında acele edilmemeli, güvenilir emlakçılarla çalışılmalı ve ön ödeme gibi talepler karşısında detaylı araştırma yapılmalıdır” diye konuştu.