Türkiye’de sahte ve kaçak içki sorunu giderek büyüyor. Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu'nun 2024 yılına ilişkin yayımladığı veriler, sorunun boyutlarını gözler önüne serdi. Platforma göre bu yıl düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen sahte ve kaçak içki miktarı bir önceki yıla göre üç kat artarak 4 milyon 264 bin litreye ulaştı.
ELE GEÇİRİLEN SAHTE İÇKİ MİKTARI ARTTI
Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu’nun yayımladığı verilere göre, 2024 yılında yapılan operasyonlarda 4 milyon 264 bin 679 litre sahte ve kaçak içki ele geçirildi. Geçen yıl bu miktar 1 milyon 195 bin 493 litre olarak kaydedilmişti. Bu yıl sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 47’ye yükseldi.
"YÜKSEK VERGİ YÜKÜ KARABORSAYI BÜYÜTÜYOR"
Platform koordinatörlerinden Çağın Eroğlu, sahte içki nedeniyle yaşanan ölümleri değerlendirdi. Eroğlu, alkollü içkilerdeki yüksek vergi yükünün karaborsayı büyüttüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Alkollü içkiler üzerindeki yüksek vergiler, insanların bu ürünlere erişimini zorlaştırıyor ve karaborsa faaliyetlerini artırıyor. Devlet bu ürünleri karaborsaya düşmeden vergilendirebilseydi, hem kamu maliyesi kazançlı çıkardı hem de sahte içki nedeniyle yaşanan ölümlerin önüne geçilebilirdi."
CHP'Lİ UZUN: "İNSANLAR ERİŞİM SORUNU YAŞIYOR"
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, sahte içkiyle ilgili Meclis'e araştırma önergesi sunduğunu hatırlatarak şu açıklamaları yaptı:
"Yüksek vergiler ve ekonomik zorluklar, halkı sahte içkiye yöneltiyor. Alkol tüketiminin arttığı dönemlerde ölüm sayılarında da ciddi bir artış görülüyor. Bu durum halk sağlığını tehdit eden bir sorun haline geldi. İnsanları sahte içkiye yönelten nedenler ortadan kaldırılmalı ve hükümet bu konuda somut adımlar atmalıdır."
"47 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, BU KABUL EDİLEMEZ"
2024 yılı verilerinin yol gösterici olabileceğine işaret eden Eroğlu, sahte içki nedeniyle yaşanan can kayıplarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Yüksek vergi yükünün, yasal bir tüketim ürünü olan alkollü içkilere erişimi zorlaştırdığını ifade eden Eroğlu, ideolojik yaklaşımların sorunları derinleştirdiğini vurguladı:
"Kaçak içkiye yönelik denetimlerin artırılması gerekiyor. Umarım etkin mücadele sağlanır ve daha fazla can kaybı yaşanmaz."
HÜKÜMETTEN ADIM BEKLENİYOR
Cumhur Uzun, TBMM’ye verdiği araştırma önergesine henüz yanıt almadığını belirterek, rutin denetimlerin yeterli olmadığını ve sahte içkiyle etkin mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Uzun, şu ifadeleri kullandı:
"Kaçak içkiye yönelik denetimlerin artırılması gerekiyor. Umarım etkin mücadele sağlanır ve daha fazla can kaybı yaşanmaz."