"Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, klinik psikologlar, hemşireler, hemşireliğe eşdeğer sağlık memurları, ebeler, fizyoterapistler, odyologlar, diyetisyenler, dil ve konuşma terapistleri, podologlar ile iş ve uğraşı terapistleri (ergoterapist) Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat alarak "sağlık meslek hizmet birimi" açabilecek.

RUHSAT ALMALARI GEREKECEK

Yönetmelik kapsamındaki sağlık meslek mensuplarının, sağlık meslek hizmet birimi açabilmesi için ruhsat almaları gerekecek. Aynı unvana sahip en fazla üç sağlık meslek mensubu, müşterek bir sağlık meslek hizmet birimi açabilecek ve her bir sağlık meslek mensubu için ayrı ruhsat düzenlenecek.

Ruhsat alındıktan sonra 6 ay içinde faaliyete geçmeyen sağlık meslek hizmet birimlerinin ruhsatı iptal edilecek. Sağlık meslek mensubu, yalnızca reçete veya tedavi planında belirtilen işlemleri uygulayabilecek ve yetkisi dışında bir işlem yapamayacak.

DIŞ TABELALARINDA "ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ" İBARESİ YER ALACAK

Sağlık meslek hizmet birimlerinde, ileri seviye tıbbi donanım gerektiren durumlar, hekim müdahalesi gerektiren vakalar, hayati tehlike arz eden akut ve kronik durumlar gibi sağlık hizmeti sunulamayacak. Ayrıca, ilkyardım dışında acil müdahaleler de yapılmayacak.

Sağlık meslek hizmet birimlerinin dış tabelalarında "Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi" ibaresi yer alacak ve bu birimlerin içinde hastaların geri bildirimde bulunabileceği bir "Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi" ibaresi bulunan entegre karekod bulunması zorunlu olacak. Ayrıca, sağlık meslek hizmet birimi tabelalarında sadece sağlık meslek mensubunun adı ve unvanı yer alacak; başka bir unvan veya uzmanlık ibaresi kullanılmayacak.

Kaynak: ANKA