Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) bilim insanları, tıbbi implantların zamanla etkisini kaybetmesi ve enfeksiyon riski oluşturmasına karşı kalıcı bir çözüm geliştirdi. RTEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, implantların ömrünü uzatan yenilikçi bir tasarım ortaya koydu. Bu tasarım, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
LİDER ARAŞTIRMACILAR BİR ARAYA GELDİ
RTEÜ'lü bilim insanları, implantlarda karşılaşılan metal yorgunluğu, enfeksiyon ve toksik etki gibi sorunları çözmek için bir araya geldi. Çalışmaya, Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu, Prof. Dr. Murat Tomakin, Prof. Dr. Fatih Şaban Beriş, Prof. Dr. Zeynep Yeşil ve Doç. Dr. Selçuk Demir öncülük etti.
LAZERLE AÇILAN MİKRO KANALLARLA KONTROLLÜ İLAÇ SALINIYOR
Bilim insanları, 3 yıl süren laboratuvar çalışması sonucunda, lazerle açılan mikro kanallar sayesinde kontrollü ilaç salınımı sağlayan bir tasarım geliştirdi. Bu tasarım, implantın dayanıklılığını artırarak enfeksiyon riskini azaltıyor ve ömrünü uzatıyor.
TASARIM TESCİLLENDİ
Geliştirilen ‘Metal-Organik Kafes (MOF) Yapı İçeren Antibakteriyel/Antimikrobiyal Özellikli Dental İmplant ve Üretim Yöntemi’ başlıklı tasarım, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek koruma altına alındı. Bu yenilikçi tasarım, tıbbi implantların daha uzun süre güvenli ve etkili kullanılmasını sağlamak için önemli bir adım olarak öne çıkıyor.