Kurum Başkanı Birol Küle, "Düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızın harcamalarını etkileyen sektörler her zaman önceliğimiz olacak." açıklamasında bulundu. Birol Küle, 2024 yılına ilişkin yürütülen soruşturmaları değerlendirerek 2025 yılı hedeflerini paylaştı.
156 DOSYADA İHLAL VAR
Küle, yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirterek, yıl içinde 520 dosya üzerinde karar verdiklerini ve bunlardan 156’sının rekabet ihlallerine ilişkin olduğunu söyledi. Küle, bu dosyaların sadece 5’inde ihlal bulunmadığını, bunun da yapılan çalışmaların titizliğini ortaya koyduğunu ifade etti.
Ciddi ihlal şüphesi içeren dosyalarda soruşturma başlattıklarını belirten Küle, şunları kaydetti:
"İhlal tespit edilen dosyalarda 87 taraf, bunu kabul ederek uzlaşmaya gitti. 18 dosyada ise soruşturma süreci tamamlandı ve ceza verildi. Ayrıca, 21 soruşturma kararı teşebbüslerin sunduğu taahhütlerin rekabet sorunlarını çözmek için yeterli bulunmasıyla sonlandırıldı. Bunların bir kısmı, ön araştırma sonucunda soruşturma açılmasına gerek görülmeyen dosyalar."
"295 BİRLEŞME VE DEVRALMA İŞLEMİNİ İNCELEDİK"
Küle, ön araştırmaların rekabetin tesisi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, "Sorumluluğumuz sadece rekabet soruşturmalarıyla sınırlı değil. Bu yıl 295 birleşme ve devralma işlemine ilişkin karar verdik. Geçtiğimiz yıl bu sayı 217 idi. Bu da ekonomideki hareketliliğin arttığını gösteriyor." dedi.
Birleşme ve devralma işlemleri sonucunda rekabetin önemli ölçüde azalması durumunda izin vermediklerini belirten Küle, "Bu çerçevede, 7 başvuru rekabet kaygılarını giderecek şartlar karşılığında kabul edilirken, 4 başvuru daha detaylı incelenmek üzere nihai değerlendirme aşamasına alındı." ifadelerini kullandı.
7,7 MİLYAR LİRA CEZA KESİLDİ
2024 yılında teşebbüslere yaklaşık 7,7 milyar lira ceza kesildiğini açıklayan Küle, "Amacımız yalnızca ceza uygulamak değil, tam rekabet uyumunu sağlamaktır. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gıda, tarım, sağlık, inşaat, kimya, tekstil, bilişim ve eğitim gibi sektörler merceğimizdeydi. Ayrıca enerji, finans, elektrikli araç şarj altyapısı ve gıda kontrol laboratuvarları gibi yeni alanlara da yöneldik." dedi.
Son kullanıcıların tükettiği ürünlerin yanı sıra bu ürünlere girdi sağlayan üst pazarlara da odaklandıklarını belirten Küle, "Kartel oluşumları, çalışanların ücretlerine müdahaleler ve tekel gücünün kötüye kullanılması bizim kırmızı çizgimizdir. Bu tür uygulamaların üzerine kararlılıkla gidiyoruz." diye konuştu.
"YAPAY ZEKA İLE DENETİMLER ARTACAK"
Kurumun denetim süreçlerinde yapay zekadan faydalanacağını söyleyen Küle, teknolojik gelişmelerle denetim araçlarını artırmayı planladıklarını ifade etti. Bu doğrultuda ikincil mevzuat çalışmalarını yenilediklerini ve 12 farklı ikincil düzenleme üzerinde çalışıldığını belirtti.
Faaliyetlerinin yurt içinde sınırlı kalmadığını vurgulayan Küle, Türk Devletleri Rekabet Konseyi’nin kurulduğunu hatırlattı. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgedeki ekonomik sorunların rekabet hukuku açısından incelendiğini ve yeniden inşa süreci tamamlanana kadar bu incelemelerin devam edeceğini sözlerine ekledi.