Ramazan ayına kısa bir süre kala, İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, Ramazan’da beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dr. Dinççağ, Ramazan boyunca sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, milyonlarca Müslümanın bu dönemde hem ibadetlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi hem de sağlıklarını koruyabilmesi için dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Ramazan ayında sıkça karşılaşılan kilo alma durumunun, obezite, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ

Kilo almamak için dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Dr. Dinççağ, oruç tutulan uzun saatler boyunca su içilmediği için iftar ve sahurda yeterli su tüketilmesinin önemine işaret etti. Günlük en az üç litre su içilmesi gerektiğini ifade eden Dinççağ, aşırı şekerli gıdalar, hamurlu tatlılar ve kızartmalardan kaçınılmasını önerdi. Ayrıca, çorba, haşlama yemekler, sebze yemekleri ve sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Baharatlı ve asidik yiyecekler ile gazlı içeceklerden kaçınılması gerektiğini söyleyen Dinççağ, az şekerli komposto, sütlü tatlılar, salata, su ve sulu meyvelerin tüketilmesini tavsiye etti. Kronik hastalığı olan bireylerin ilaçlarını düzenli kullanmalarını, yüksek tansiyonu olanların tuzsuz beslenmelerini ve diyabeti olanların ise hekime danışarak oruç tutmalarını önerdi.

"BİLGİLERİMİZİN BİRÇOĞU GELECEKTE ÇÖPE GİDECEKTİR"

Dinççağ, "Enginar karaciğeri temizliyor, domates prostat kanserini önlüyor, et suyu paça için bağışıklık sisteminiz güçleniyor gibi abartılı, bilimsel olarak sadece gözlem veya iddiadan ibaret magazinsel haberler belki yarınlarda çok da inandırıcı bulunmayacaktır. Diyet ve beslenme konusundaki bugün konuştuğumuz bilgilerimizin birçoğu gelecekte çöpe gidecektir. Ancak beslenmenin ana kuralları, yarın da değerini koruyacak, gelecekte de bilgilerimizin temelini teşkil edecektir. Sağlıklı olabilmenin birinci şartı, ihtiyacımız kadar kalori almalıyız. Ne fazla ne eksik. Vücudumuzun ihtiyacı olan, vitamin, mineral, antioksidan ve lif(posa) karşılanmalıdır. Yemeklerimizde kötü, aterojen yağlardan uzak durmalıyız. Rafine şekerlerden kaçınılmalı, daha az tuz kullanmalıyız. Kronik hastalığı olanlar için hastalıkları ile ilgili özel diyetler, beslenme önerileri vardır" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi