Özellikle Santorini Adası çevresinde kaydedilen yüzlerce küçük depremin, adada büyük bir korku ve endişeye yol açtığını vurgulayan Pampal, olası bir patlamanın çevredeki adalara zarar verebileceğini ancak Türkiye'ye ciddi bir etkisinin olmayacağını söyledi.
SANTORİNİ’DE SARSINTILAR SÜRÜYOR, HALK ADAYI TERK EDİYOR
Ege Denizi’nde 28 Ocak itibarıyla başlayan depremler ve artçı sarsıntılar, özellikle Santorini Adası'nda tedirginliği artırdı. Adada 6 bin kişi feribot ve uçaklarla tahliye edilirken, depremlerin altıncı gününde de devam etmesi nedeniyle yüzlerce kişinin daha adayı terk etmesi bekleniyor.
Yunan yetkililer, inşaatların durdurulması, Santorini ve çevresindeki Ios, Amorgos ve Anafi adalarındaki okulların kapatılması ve havuzların boşaltılması gibi çeşitli önlemler aldı. Ayrıca, Pire Limanı’ndan Santorini’ye yapılması planlanan üç feribot seferi, deniz şartlarının elverişsiz olması nedeniyle iptal edildi.
“SANTORİNİ YANARDAĞI TEKRAR PATLAYABİLİR”
Prof. Dr. Pampal, Ege Denizi’nde kaydedilen depremlerin karadaki depremlerden farklı olduğunu, bunların volkanik faaliyetlerin habercisi olan depremler olduğunu ifade etti. Santorini Yanardağı'nın M.Ö. 1600 yılında büyük bir patlamayla Minos Uygarlığı’nı yok ettiğini, 1650’de ise yeniden faaliyete geçtiğini hatırlattı.
2011-2012 yıllarında benzer bir deprem fırtınasının yaşandığını ancak patlama gerçekleşmediğini belirten Pampal, şu açıklamayı yaptı:
"Bu depremler, lavların yeryüzüne yaklaşması sırasında oluşan fiziksel ve kimyasal tepkimeler sonucu meydana geliyor. Santorini Adası tekrar patlayabilir. Eğer patlarsa, civardaki adalarda ciddi hasara yol açabilir. Ancak bu kesin değil. 2011 yılında da bir yıldan fazla süren deprem fırtınası olmuş ama volkan patlamamıştı.”
“PATLAMA BİZİ ETKİLEMEZ AMA TSUNAMİ RİSKİ VAR”
Santorini Yanardağı’nın olası bir patlamasının Türkiye’ye zarar vermeyeceğini belirten Prof. Dr. Pampal, şunları söyledi:
"Patlama ihtimali mevcut. Ancak Türkiye’ye doğrudan bir zarar vereceğini düşünmüyorum. Santorini, ülkemize 150-200 kilometre mesafede ve büyük bir etkisi olmaz. Ancak bölgede büyük bir deprem meydana gelirse, bu sürpriz olmaz. Böyle bir senaryoda Güneybatı Anadolu’da, yani Antalya, Muğla, Aydın ve İzmir’de sarsıntılar yaşanabilir.
Daha büyük bir risk ise tsunami. Eğer bölgede büyük bir deprem olursa, dev dalgalar kıyı bölgelerinde hasara neden olabilir. Bu nedenle yetkililerin ve vatandaşların bilinçlendirilmesi, gerekli önlemlerin alınması önemlidir.”
Santorini'deki depremlerin ve olası volkanik hareketliliğin yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Pampal, bölgedeki sismik hareketliliğin devam ettiğini vurguladı.